Volledig scherm
Een impressie van het complex. Afbeelding: Forum architecten & planners

Aan Piusplein moet 'jongerenicoon' verrijzen

Za 1 juni: Een 112 appartementen tellend complex voor jongeren moet er aan het Piusplein verrijzen. De vergunning is verleend.

door Bas Vermeer

Veel glas, transparantie. Een complex voor jongeren, dat 's avonds op moet lichten als een 'baken in de binnenstad'. Dat is de gedachte achter het gebouw dat op het braakliggend terrein achter de rode schutting aan het Piusplein moet verrijzen.

Projectarchitecten zijn Ruben van Vugt en Vincent van Heesch, beide Tilburgers. "Het moet een jongerenicoon worden", zegt Louis de Jager, eigenaar van Forum architecten & planners. "En het Piusplein is echt een plek voor jongeren. Daar moet dit complex bij aansluiten."

Vandaar, legt hij uit, bestaat de voorkant uit veel glas. "Jongeren zijn avond- en nachtmensen. Het pand moet in de nacht oplichten door de bedrijvigheid in de appartementen."

"Natuurlijk zijn er mensen die het niet mooi zullen vinden", vervolgt De Jager. "Het is ook geen gestapelde herhalingsoefening zoals bij TalentSquare. Voor dit ontwerp wordt er meer van de metselaar verwacht."

Volgens de eigenaar van het architectenbureau heeft het de potentie om 'een icoon te worden.'

Een Westpoint voor de binnenstad, maar dan kleiner, noemt De Jager het. "Westpoint zie je al van verre als je uit Breda of Eindhoven komt, dit gebouw heeft dezelfde functie, maar dan voor het centrum."

Overigens, klinkt het, wel in de hoop dat jongeren er mee om kunnen gaan. "Dus geen vlaggen en bierkratten voor de ramen."

Op de begane grond is er een commerciële ruimte van 700 vierkante meter. Daar is nog geen gegadigde voor gevonden.