Volledig scherm
Martijn Neggers voor het overzicht van de 'sonnettenkransenkrans'

Absurde klus, maar de allereerste 'sonnettenkransenkrans' is een feit

Woe 2 mrt: Bij voorbaat wisten ze ‘dit is een absurd en megalomaan plan’. Maar goed: ze zijn thuis in het absurde. En dus hebben schrijver Martijn Neggers en docent Nederlands Bas Jongenelen samen met 52 andere dichters de ‘eerste sonnettenkransenkrans ter wereld’ geschreven.

door Bas Vermeer

Maar om bij het begin te beginnen, voor de leken: een sonnet telt 14 regels en in een sonnettenkrans zitten 14 sonnetten. De laatste regel van ieder sonnet vormt de eerste regel van het daaropvolgende sonnet, en zo maar door. Tezamen vormen alle laatste regels van de 14 sonnetten zelf weer een sonnet: het meestersonnet.

196 sonnetten
Neggers en Jongenelen werkten afgelopen jaar veel samen en besloten in november ‘een wild literair experiment’ op poten te zetten. Neggers: „Om te kijken of het mogelijk is om een sonnettenkransenkrans te schrijven. Daarvoor moesten we veertien sonnettenkransen aan elkaar rijgen, dan heb je in totaal 196 sonnetten nodig.”

Nog iets ingewikkelder: iedere krans levert een meestersonnet op, de veertien meestersonnetten vormen samen weer een nieuw ‘grootmeestersonnet’. Neggers: „Een door ons verzonnen term. Dit is nog nooit gedaan in de wereldliteratuur, dat is er ook wel het gave van.”

De twee schreven zelf rond de 50 sonnetten, bevriende schrijvers en dichters werkten mee en vulden de ‘kransenkrans’ aan. „Het ging na een tijdje als een lopend vuurtje rond. Het is allemaal nog vrij snel gegaan.”

Crowdfunding
De initiatiefnemers zijn nu een crowdfundingactie gestart om de ‘krans der kransen’ - genaamd ‘Een kruisweg van alledaags leed’ - in boekvorm uit te geven. Daarnaast willen ze A01-posters (formaat bushokje) laten drukken met het complete overzicht. Het crowdfunden is een iets makkelijkere stap lijkt het, want de daarvoor opgezette actie is al zo goed als geslaagd.

Wat mensen met een ‘kransenkrans' kunnen? „Als docent Nederlands kun je mooi metrum en het rijmschema uitleggen.” Een tip voor toekomstige sonnettenkransenkrans-makers hebben ze ook. Neggers lacht: „Dat moet je het helemaal andersom aanpakken. Eerst een grootmeestersonnet maken en dan de rest. Dat is veel makkelijker.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement