Volledig scherm
Varken richting trailer

Afscheid: Vlekkie & Spekkie gaan hemelen

Zo 17 okt: Waar eens de varkens Vlekkie en Spekkie genoegzaam knorrend door de modder wentelden, rest nu alleen nog de omgewroete aarde. De roze bewoners van de Factoriumtuin zijn vanochtend opgehaald door de slager.

door Bas Vermeer

Vanochtend in alle vroegte kwam er een trailer voorrijden om de beesten - die een dezer dagen worden geslacht - op te halen. Dat moment werd bewust vroeg gekozen: hoe meer toeschouwers, hoe meer stress voor de dieren.
Nog een reden: om eventueel protest te omzeilen, de laatste weken was er een petitie waarin werd opgeroepen om de Varkenshuis-dieren niet te laten sterven.

Geen sinecure
Maar wat zondagochtend al snel blijkt: twee varkens van ieder 130 kilo in een trailer proberen te krijgen, dat is geen sinecure. Het woongebied van 'Vlek & Spek' was de afgelopen maanden afgezet met stroomdraad. "En dat onthouden die dieren, ook al haal je de draad weg", merkt de slager op, die de dieren ook gaat slachten.

De twee uren die volgen passen zo in een Laurel & Hardy-film. De beesten lokken met voer, ze er van overtuigen dat er toch écht geen stroomdraad meer is en ze zo in de trechter richting trailer krijgen.
Is dat eindelijk met een van de dieren gelukt, glipt het door een gat van de omheining, om vervolgens doodgemoedereerd door te Factoriumtuin te wandelen (foto 2). Terwijl de hulpboeren met schotten het dier rustig richting trailer proberen te manen.

Vraatzucht doet uiteindelijk het mannetje Vlekkie de das om: hij gaat achter een lekkernij aan en zit even later achter tralies. Pas anderhalf uur daarna zet ook Spekkie een poot over de drempel.

Avontuur
En daarmee komt er een eind aan het avontuur van de twee, dat ruim anderhalf jaar geleden begon met fel protest in de Bomenbuurt. Ze leefden een goed leven in de Factoriumtuin, terwijl soortgenoten het moeten doen met een kleine stal van beton.
En nu (hopelijk) op naar de eeuwige moddervelden, alwaar uit de hoorn des overvloeds eikels (geliefd voedsel) stromen, de beren breedgeschouderd en en de zeugen gewillig zijn.

Maar terug naar de realiteit: aankomende zaterdag worden de dieren uitgebeend tijdens een anatomische les van kunstproject mEATing.
De hulpboeren spelen ondertussen met het idee om nieuwe varkens aan te schaffen.

Update 16.32 uur:

Kunst of niet? Mooie docu over Vlekkie & Spekkie van Martijn de Boer.

Volledig scherm
Varken neemt de benen
Volledig scherm
Eigenwijs varken Spekkie
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement