Volledig scherm
Afval in de Katterug

Afval Katterug stapelt zich op, 'maat vol' voor huismeester

Di 9 aug: ​De stank van afval hangt zo dik in de lucht, dat je die bijna als peperkoek kunt snijden.

door Bas Vermeer

Huismeester Ton Koopmans beweegt zich moeizaam voort tussen het vuil in de afvalruimte van wooncomplex de Katterug. Zwermen vliegen stijgen op.

„Al drie weken wordt het afval niet meer opgehaald, nu ja, voor het restafval zijn ze één keer langs geweest.”

'Maat vol'
De maat is vol aldus Koopmans. „Ik heb in een week tijd zes keer naar de gemeente gebeld. Daar doen ze loze beloften dat het wordt opgelost. En ik heb de BAT (het Brabants Afval Team - BV.) twee keer gesproken. Ze zouden terugbellen. Nou, daar heb ik mooi niets meer van gehoord.”

Koopmans wijt ‘de zooi’ deels aan het nieuwe afvalbeleid van de gemeente. „Vroeger hadden we hier vier van die gietijzeren containers van 1000 liter, nu hebben we alleen nog containertjes. En het wordt allemaal op verschillende momenten opgehaald. Maar het is een onmogelijke opgave om daar ook maar iets van informatie over te vinden.”

Hij kijkt in de ruimte om zich heen, de troep ligt overal: „Zo spoor je bewoners toch niet aan om het afval te scheiden?”

Fout
Een woordvoerder van de gemeente zegt dat ‘er iets is misgegaan’. Het afval was moeilijk op te halen door de aanwezigheid van de kermis recent, klinkt het. En omdat er pas toevallig asbest werd gevonden in de afvalkoker van een Tilburgse flat. Daardoor veranderde de afvalinzameling bij complexen met afvalkokers tijdelijk: er kwamen vervangende containers op straat te staan. Ook bij de Katterug.

„Het afval had weer gewoon opgehaald moeten worden, maar ergens ging het fout. De BAT komt vandaag nog langs en daarna weer structureel”, wordt er beloofd.

Volledig scherm
Afval in de Katterug
Volledig scherm
Afval in de Katterug