Volledig scherm
AH XL na de verbouwing. © Aerde Borgert Architecten

AH XL 3 weken dicht voor mega-operatie, loopt 300.000 bezoekers mis: 'Offer voor totaal nieuwe winkel'

Di 14 nov: De Tilburgse AH XL gaat donderdag drie weken dicht. Nog nooit was de supermarkt zo lang gesloten. De XL loopt meer dan 300.000 bezoekers en een miljoenenomzet mis. ,,Maar dadelijk is ook echt alles gemoderniseerd, van indeling tot nieuwe vloeren."

door Bas Vermeer

Dat laatste vertelt vertelt supermarktmanager Mario Rijvers (59), nu bijna 7 jaar aan het roer van de Tilburgse AH XL. ,,Over 3 weken staat hier een totaal nieuwe winkel, van riolering, plafonds, tot installaties en vloeren. Dit is niet slechts een aanpassing."

Gevolgen

Vandaar dat de winkel 3 weken dicht is: van donderdag 17.00 uur tot woensdag 6 december 14.00 uur. De winkel, die april 1988 de deuren opende, is nog nooit zo lang dicht geweest. Eind 2005 was de supermarkt zo'n 12 dagen gesloten, destijds ging het om een uitbreiding van het assortiment met 15 procent. 

De gevolgen zijn niet mals. De supermarkt loopt ruim 300.000 bezoekers mis (met 5,2 miljoen bezoekers per jaar wordt de winkel per jaar beter bezocht dan De Efteling). ,,Al komen de bezoekers zelden alleen, de meeste mensen winkelen met zijn tweeën of drieën." De misgelopen omzet loopt in de miljoenen. Als een echte kruidenier - zo ontstond de supermarktketen - weet Rijvers 'tot achter de komma hoeveel het is'. ,,Maar nee, dat bedrag ga ik niet noemen."

Voedselbank

Rijvers noemt de sluiting niet het beste maar 'minst slechte scenario'. Dat de AH XL tijdens Sinterklaas gesloten is, lijkt vreemd. Was januari niet een betere optie? ,,De gemeente heeft voor ons al twee keer de werkzaamheden aan de Jan Heijnsstraat uitgesteld. En het moet toch een keer gebeuren, de winkel ziet er onderhand gedateerd uit. Tijdens de kerstdagen ligt het er hier weer prachtig bij."

Als de supermarkt dicht is, blijven de Etos en Gall & Gall in noodunits op het parkeerterrein open. ,,Al het niet-houdbare voedsel dat overblijft doneren we donderdag aan de voedselbank."

Volledig scherm
AH XL na de verbouwing. © Aerde Borgert Architecten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement