Volledig scherm
De onbewaakte bij station Tilburg. Foto Joris Buijs/BeeldWerkt

Alle stallingen station Tilburg bewaakt: 'een beter systeem'

Za 27 juni: Tabee onbewaakte en bewaakte fietsenstallingen bij station Tilburg, uw dagen zijn geteld. Voor de nieuwe stallingen ten noorden en zuiden van het nieuwe station geldt in de toekomst één regel: 24 uur gratis parkeren, daarna een – nog nader te bepalen – bedrag per dag.

door Bas Vermeer

Het college heeft dat besluit al genomen, de discussie is in de commissie al gevoerd. Toch gooit de VVD volgende week de knuppel in het hoenderhok: de fractie pleit voor het intact laten van de bestaande keuze tussen bewaakt en onbewaakt.

"Anders krijg je straks weer veel mensen die wild stallen, omdat ze niet willen betalen", zegt Jakob Borgesius van de VVD. "Het levert de gemeente ook een eenmalige besparing op van 2,4 miljoen euro en vervolgens ieder jaar een besparing van 0.5 miljoen aan belastinggelden."

Worst
Hoe de fietsers op het station er over denken? Wel, forens Robert van Amelsvoort (36) zal het worst wezen. "Zolang ze die bende hier maar stroomlijnen. Ik zet 's ochtends mijn fiets neer, haal hem 's avonds op. Maar tijdens sommige weken is er amper een plaatsje te krijgen. Gruwelijk irritant." Voor Bibi Fonken (21) – eigenaar van een prehistorisch aandoend barrel – ligt het anders. "Niemand steelt deze fiets, dus waarom zou ik er in de weekenden stallingskosten voor betalen? Dan zet ik 'm gewoon buiten het station neer."
Er is voorgesteld om studenten in het weekend meer dan 24 uur gratis te laten stallen. De gemeente onderzoekt die optie nog.

"Er zijn meer mensen die liever niet betalen voor het stallen en mogelijk fietsen in de omgeving op allerlei plekken gaan zetten. Zoals jongeren zonder baan, of die net op de arbeidsmarkt beginnen", zegt de Tilburgse fietsexpert Angela van der Kloof. Ze reist de wereld over om de fietskennis en ervaring uit Nederland te delen. "Een stad als Delft heeft die keuze gemaakt. Daar is het stallen van de fiets de eerste 14 dagen voor iedereen gratis. Mij lijkt het zinvol te kijken of we dat in Tilburg ook kunnen doen."

Altijd bewaking
In Den Bosch werd vorig jaar een megastalling geopend, daar mogen fietsers 10 dagen gratis stallen. Elke dag daaropvolgend kost 1,30 euro. De NS, gemeente en het onafhankelijk opererende Tilburgse Fietsenforum zitten op één lijn. "De betaalde in Tilburg is half leeg, de onbewaakte overvol", zegt voorzitter Peter Luijten van het Fietsenforum. "En dus parkeren mensen op straat. Het nieuwe systeem is beter, dat blijkt ook uit proeven elders in het land. De meeste fietsers parkeren maar 24 uur."

Als de stalling gratis is, is er geen reden om je fiets tegen een boom te planten, aldus de NS. Daarnaast weegt het voor het college mee dat er straks 4.020 plekken aan de zuidzijde te realiseren zijn (tegenover 3.670 plekken bij bewaakt én onbewaakt). 'En als er altijd bewaking is, hoeven mensen niet bang te zijn dat de fiets wordt gestolen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement