Volledig scherm
Telefoonboek uit 1915. © Jan van Eijndhoven

Andere Tijden: toen Tilburgse telefoonnummers nog uit drie cijfers bestonden...

Do 11 jan: Na 138 jaar trouwe dienst houdt de Telefoongids op te bestaan, zo werd vandaag bekendgemaakt. Geen beter moment om eens een eeuw oude Telefoongids op te diepen. Uit de tijd dat Tilburgse telefoonnummers uit drie cijfers bestonden.

door Bas Vermeer

Slechts 785 bladzijden telt de Telefoongids uit 1915 - toen nog Telefoondienst geheten - die Tilburger Wil van Gestel (66) thuis heeft liggen. En dan staan alle Nederlandse plaatsen er in. 

Slechts vijf pagina's zijn voor Tilburg gereserveerd, in die tijd had de stad zo'n 600 telefoonnummers (tegen de vele honderdduizenden nu). 

Roemrucht

Zo'n gids lijkt saaie lectuur, maar is dat allerminst. Door de vijf pagina's bladerend, doemt het oude Tilburg weer op. Een stad waarin de grootste de 'parapluiefabriek Gimbrère' onder telefoonnummer 517 zit, de Vroom en Dreesmann onder 96 en burgemeester Raupp te bereiken is op 250. 

Nog een paar van die nummers met een link naar een roemrucht verleden: 'Roothaert stoombillard- meubelfabriek' te bereiken onder 464, Café De Zwarte Ruiter op 575, Kessels Muziekinstrumenten op 155 en De Nieuwe Spekslagerij van Leo Lejeune (voorloper van deze Lejeune) op 293. 

Zelfs Nunen-Boes - recent weer actueel door het vertrek van de Intertoys - staat erin. Op nummer 555.

Mutsaers & Donders

De families met de meeste telefoonnummers in die tijd? De familie Mutsaers (met 12 aansluitingen) en de familie Donders (11) vormen de voorhoede. En 112 bestaat nog niet, maar je kunt altijd de hoofdagent bellen. 

Al lijkt het weinig, die 600 aansluitingen in de stad zijn er best veel. De eerste Telefoongids verscheen in 1881, vijf jaar nadat uitvinder Alexander Bell patent op de eerste werkende telefoon aanvroeg. In de eerste gids stonden slechts 49 aansluitingen (voor heel Nederland), in die van 1913 waren het er al 75.000. 

,,Zo'n gids vertelt inderdaad een mooi verhaal", zegt Wil van Gestel. Hij tikte het - nog altijd puntgave - exemplaar op een rommelmarkt op de kop. ,,Voor een euro." Hij lacht. ,,Mijn vrouw vroeg of ik zot was. Wie koopt er nu een telefoongids?"

Volledig scherm
Wil van Gestel met zijn telefoonboek uit 1915. © Jan van Eijndhoven
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement