Volledig scherm
Telegraafstraat (vlnr) panden 7,5 en 3.

Anti-krot-BV: 'Eerst Stationsstraat, dan Telegraafstraat'

Woe 7 jan: De panden aan het eind van de Telegraafstraat (tegen de Heuvelring aan) staan er nog altijd als krotten bij. Terwijl er in maart 2013 werd gezegd dat ze in de loop van 2014 gesloopt zouden worden.

door Bas Vermeer

"Aan het begin van de Telegraafstraat - bij Paradox - is het fraai, aan het eind van de straat frut", merkt straatbewoner en lid van het bewonersplatform binnenstad Chris Tuerlings op. "Dit kan toch zo niet in het centrum van de stad? Het staat er zo al jaren bij."

SOM
De panden zijn in het bezit van de stadsontwikkelingsmaatschappij (SOM), een samenwerkingsverband van de gemeente en de woningcorporaties WonenBreburg, Tiwos en TBV Wonen. Belangrijkste doel is om verloederde panden in de binnenstad te kopen, op te knappen en daarna zo mogelijk weer te verkopen. De SOM werd in 2007 opgericht, tot nu toe zijn een pand verderop in de Telegraafstraat en twee panden in de Noordstraat opgeknapt.

Bedaux
Het goede nieuws? SOM heeft mooie plannen voor twee panden aan de Stationsstraat (zie foto 2). Die worden naar ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten opgeknapt. Het slechte: het opstellen van de Stationsstraat-plannen duurde langer dan verwacht. "Omdat er - en dat is terecht - hoge eisen aan het opknappen worden gesteld", vertelt René Scherpenisse Tiwos-directeur en SOM-lid. "Het zijn beeldbepalende panden van de Stationsstraat, die er nu helaas wat groenig bij staan."

Marktpartijen
"We pakken per keer één project aan", aldus Scherpenisse. "En we doen dit naast het gewone werk, maken er extra tijd voor vrij. Bedenk wel dat alle partijen binnen SOM hier verlies op maken, we kopen rotte kiezen in de binnenstad op die dermate slecht zijn dat marktpartijen ze links laten liggen."

Neemt niet weg dat hij zich nog altijd ergert aan de panden in de Telegraafstraat. "De bedoeling is nu om het pand op nummer 5 af te breken, omdat het in heel slechte staat verkeert. Het andere knappen we van buiten op en verkopen we dan aan iemand die het zelf binnen in kan richten."
Dit jaar moet het er echt van komen, aldus Scherpenisse.

Het opknappen duurt dus nog even: maar uitstel, geen afstel. Maar wat de toekomst het pand op nummer 7 brengt? Geen SOM-pand en nog altijd te koop.
Maar voor die prijs....

Volledig scherm
De SOM-panden aan de Stationsstraat

Blogs