Volledig scherm
Apenkooien, still uit het filmpje van de NOS. © NOS

Apenkooien voor volwassenen: Tilburg mag weer los

Do 18 mei: Oudere stadsgenoten, pinkt u gerust een traantje weg. Het apenkooien voor volwassenen keert in Tilburg terug. ,,Sporten zonder doel, zonder verplichtingen", zegt initiatiefnemer Rob van den Dobbelsteen. ,,Het plezier staat voorop."

door Bas Vermeer

Kreeg je net borsten, was je mollig of een zwaar motorisch gestoorde nerd dan had je vroeger waarschijnlijk een hekel aan gymles. Tenzij er apenkooien op het programma stond, dat verzachtte de pijn. 

Theo Maassen vroeg het zich in het verleden al eens af: 'Waarom zijn er eigenlijk geen apenkooiverenigingen in Nederland?"

Gymzaal
Zo'n vereniging krijgt de stad (nog) niet, maar d'n volwassen Tilburger mag weer apenkooien. In de gymzaal aan de Cederstraat worden alle toestellen uit de kast getrokken, komen de touwen naar beneden en mag men 'los'. Onder bezielende leiding van docent lichamelijke opvoeding Jamie Linkels.

Het wordt een maandelijks terugkerend evenementje, vertelt Rob van den Dobbelsteen van Sooss Tilburg. Het begint nog klein. ,,Voor het eerst eind deze maand met zo'n dertig man. We hebben het pas net officieel bekendgemaakt, maar er is al meer dan genoeg belangstelling voor."

Rond 2012 was er in Tilburg al een apenkooi-opleving, maar dat ging weer voorbij. Recent is de sport ook in grote steden als Utrecht, Den Haag en Rotterdam weer populair: 

Opinie