App zet Tilburgse stoplichten langer op groen: eerste test in Nederland
Di 9 mei: Je bent oud, loopt niet meer zo snel en durft daarom de gevaarlijke kruising niet over? De gemeente Tilburg test een voetgangers-app die stoplichten langer op groen zet. Daarmee heeft de gemeente een Nederlandse, waarschijnlijk ook Europese, primeur te pakken.
door Bas Vermeer
Slecht ter been zijnde omwonenden van de kruising Hart van Brabantlaan met de St. Ceciliastraat lieten gisteren in het wijkcentrum De Boomtak een speciale app op hun smartphone installeren. De verkeerslichten op de kruising 'zien' dankzij de app de bewoner en geven de oversteker meer tijd om de andere kant van de weg te halen.
Dat niet alleen: de app merkt ook blinde gebruikers op en schakelt automatisch 's nachts de rateltikkers - de geluidshulp bij verkeerslichten - weer in. Normaal staan die tikkers later op de avond uit om geluidsoverlast in de buurt te voorkomen.
Kwiek
Hans Ockhuizen is één van de testers: de app staat op zijn telefoon, verder hoeft hij niets te doen behalve oversteken. ,,En nu maar hopen dat de auto's ons straks niet om de oren vliegen", lacht de 64-jarige. ,,Ik wacht op een operatie aan mijn knieën, op die kruising is het altijd weer te snel rood. Mijn hond is al oud en ook niet meer zo snel."
De app loopt vooruit op de stad van de toekomst. Waar geen drukknoppen op de verkeerslichten meer nodig zijn, maar verkeerslichten zelf nadenken en de verkeerscirculatie slim regelen.
,,Dankzij zo'n app kan een verkeerslicht straks een fietser zien en eerder op groen springen", vertelt Martin de Vries van het in slimme mobiliteit gespecialiseerde bedrijf Dynniq. ,,Of een leerkracht heeft straks deze app en geeft na het oversteken van de klas het signaal dat iedereen veilig over is."
Pratend verkeer
In andere plaatsen wordt geëxperimenteerd met fietsers-apps en verkeerslichten, een app voor voetgangers is nieuw. De ontwikkelingen passen weer in een breder toekomstbeeld: de overheid investeert tot en met 2020 zo'n 90 miljoen euro in het project Talking Traffic (pratend verkeer).
In de loop van dit jaar worden landelijk circa 1200 van de 5000 verkeersregelinstallaties (denk aan verkeerslichten) vervangen door intelligente exemplaren. Die niet alleen data uitzenden naar voertuigen en fietsers, maar van hen ook data ontvangen en daarop regelingen aanpassen.
De Tilburgse test plaveit de weg naar andere toepassingen in de stad, vertelt Mark Clijsen van de gemeente Tilburg. En ja, beaamt Clijsen, de kruising die voor de test wordt gebruikt is niet het makkelijkste testobject van de stad.
Want of de langere oversteektijden invloed hebben op de groene golf van de Hart van Brabantlaan is niet bekend. ,,We hadden deze test ook op een kruispunt in het buitengebied uit kunnen voeren, maar hier is het juist een uitdaging."
Over drie maanden wordt de test geëvalueerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Dakloze Jochem doet het gewoon: een al veertig jaar leegstaande woning kraken in Tilburg
TILBURG - Enkele schroeven verwijderen uit de houten plaat die de voordeur afdekt, en binnen was-ie. Jochem van Esch voegde zondagochtend de daad bij het woord door een al veertig jaar leegstaande woning aan de Hoogvensestraat te kraken. Of zoals hij het zelf zegt: ,,Voor mij is dit noodzaak.” -
PREMIUM
Iedereen heeft wel een mening over woontoren De Brabander: van keilelijk tot vet en lekker stads
TILBURG - ‘Komt er toch nog een huid tegenaan?’ Die vraag klonk keer op keer terwijl De Brabander in Tilburg uit de grond werd gestampt. Het antwoord is nu wel duidelijk, toch blijven de stappen - van idee naar toren - interessant. ,,Eigenlijk was het plan om er een joekel van een gebouw neer te zetten.” -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
MeiMarkt heeft weer ademruimte na steun van gemeente, gaat voor het eerst ‘halve kramen’ verhuren
TILBURG - Luidde stichting MeiMarkt vorig jaar de noodklok, de toekomst ziet er weer rooskleurig uit. Mede dankzij een forse financiële injectie van de gemeente. Op 11 februari kunnen mensen zich inschrijven, en als proef zijn er kramen voor een halve MeiMarkt te huur.
-
PREMIUM
Tilburg wil gezonder, maar hoe weer je de zoveelste fastfoodzaak? ‘Dit plan is meer dan een papieren tijger’
TILBURG - In de pijplijn: landelijke wetgeving om de komst van ongezonde eetzaken tegen te gaan. Tilburg wacht daar niet op en probeert het aanbod in de stad de komende jaren al gezonder en gevarieerder te maken. Maar hoe? -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Kaapstad-man en cowboy Sander van Bussel wint Tilburgse Creatieprijs
TILBURG - De Tilburgse kunstenaar Sander van Bussel heeft de Creatieprijs gewonnen. Van Bussel is de man achter kunstenfestival Kaapstad, bekend van kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys en de Human Rights Tattoo. Bij die laatste worden de 6.773 letters van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op mensen getatoeëerd.