Volledig scherm
Still uit een clip opgenomen in de Technokelder

Artsen dansen naast Satudarah: de illegale feestjes in De Techno Kelder

Woe 19 okt: Waar je in Tilburg terecht kunt als de kroegen sluiten? Bij nachtclub De Nacht natuurlijk, om zes uur gaat Club Plaza weer open, maar er is ook nog een illegale optie: De Techno Kelder. Ergens in de binnenstad wordt er onder de grond, in een haveloze kelder, tot in de vroege ochtend gefeest.

door Bas Vermeer

'Ergens in de binnenstad' omdat de locatie geheim moet blijven. En laten we 'uitbater' die over de kelder vertelt Henri noemen. "We hebben hier natuurlijk geen vergunningen voor", zegt Henri.

'Beruchtste'
Het begon zo'n 3,5 jaar geleden. De bewoners - dertigers die samen in een pand wonen - besloten een huisfeestje te geven. De kamers werden opengezet voor de dansende meute, de kelder onder het huis omgedoopt tot 'De Techno Kelder'.

"Daarna ging het van kwaad tot erger", lacht Henri. "De kelder had wel wat, dus besloten we daar vaker feestjes te houden. En dat werkt goed: advocaten, artsen, rappers staan hier naast Satudarah-leden te feesten. Iedereen wordt in zijn waarde gelaten, niemand oordeelt hier." Algauw groeide de feestlocatie uit tot 'het beruchtste keldertje van Tilburg'.

Vanwege de populariteit kreeg De Techno Kelder zelfs een legale loot: het feestje Stout in het Woud (op 12 november vindt editie 3 plaats).

Mond tot mond
Illegaal meefeesten kan altijd, maar dan moet je de kelder wel weten te vinden. De poort die (via een steegje buitenom) toegang tot de kelder geeft, ligt aan één van de langere, drukkere en chiquere woonstraten van de stad. Even aanbellen volstaat.

"Sinds een jaar geven we wat minder feestjes, problemen met de buren", vertelt Henri. "Als één van ons besluit om de Technokelder te openen voor een afterparty, gooien we dat op de app." Daarna verspreidt het nieuws zich van mond tot mond (of beter: van Whatsapp tot Whatsapp).

Piepklein
De kelder zelf? Voor wie er diep in de zaterdagnacht binnenstapt - vast niet zo helder meer - lijkt het heel wat. Een trap naar beneden, op rechts een kelderkamertje gevuld met fauteuils waarin mensen zitten te chillen/praten/drinken. Bij de entree is er een barretje waar een allegaartje aan flessen drank staat, de gratis zelfservice. In de kelder staan twee dj's zij aan zij te draaien.

Bij dag - de kelder is leeg, de bezoeker nuchter - ogen de kamertjes piepklein. "Kleiner dan je tijdens een feestje zou denken hé?", zegt Henri. "Als er 80 man binnen staat, is het nét te doen. Een artiest wilde hier ooit een clip opnemen. Toen het camerateam binnenstapte, was het wel even slikken voor ze." Hij lacht: "Zó klein hadden ze het niet verwacht."

Edoch, de clip kwam er.
En dat is mooi voor al wie er tóch een glimp van de 'geheime' De Techno Kelder wil opvangen: