Volledig scherm
De Awesome-foundation Tilburg

'Awesome Foundation' strijkt neer in Tilburg: binnenstad vol trampolines of overal schommels?

Di 27 okt: Een binnenstad vol trampolines? Of een Pieter Vreedeplein in alle kleuren van de regenboog? De mogelijkheden zijn legio: de wereldwijd opererende 'Awesome Foundation' krijgt een 'chapter' (lees: afdeling) die zich op de Tilburgse binnenstad richt. Iedere twee maanden is er duizend euro voor het beste, origineelste of wildste idee.

door Bas Vermeer

Iedere Tilburger kan ideeën insturen, elke twee maanden is er een avond dat ze worden gepresenteerd (op 12 januari voor het eerst). De 1000 euro wordt beschikbaar gesteld door de zogenoemde 'Awesome-Trustees', dat zijn de mensen (geen bedrijven) die uit persoonlijke interesse mee willen betalen aan een mooiere stad.

De 'trustees' hebben ook stemrecht en bepalen welk idee wordt uitgevoerd. Dat moet dan voor de volgende pitch, twee maanden later, gebeuren.

Amerika
"De Awesome Foundation is een paar jaar geleden in Amerika ontstaan en krijgt navolging in de hele wereld", vertelt Thomas Michielsen (24), één van de Chapter Tilburg-leden. "Er is net een chapter in Amsterdam opgezet en Rotterdam krijgt er ook één. Er zit geen verdienmodel achter, het gaat gewoon om het uitvoeren van verrassende plannen. En wij als trustees betalen omdat we het leuk vinden."

Volgens het chapter maakt het niet uit 'hoe gek of visionair het plan is', zolang het maar op een positieve manier bijdraagt aan de publieke ruimte. Zo werden in Amsterdam goudklompen verstopt die via een puzzeltocht te vinden waren. De in onbruik geraakte zandbakken van Seattle kregen honderden stukken speelgoed en in New York was er een 200.000 naamplaatjes-dag. 'Ter bevordering van sociale interactie'.

Schommels
"Wat ik zelf een mooi voorbeeld vind, is het idee uit Boston", zegt Michielsen. "Gewoon iemand die met houten planken en touw schommels maakte en dankzij die duizend euro dat door de hele stad kon doen. Zo verfraai je het straatbeeld, het spreekt iedereen aan."

Michielsen, medewerker van café Havana, werd door zijn baas op de Awesome-foundation gewezen. "Die hoorde op de radio over het Amerikaanse project en was meteen enthousiast. Zo is het balletje gaan rollen." De 24-jarige heeft iets met creatieve ideeën, zo riep hij eerder mensen op om liefdeshangsloten aan de de Piushaven-brug te hangen.

Meer info over het Tilburgse chapter is hier te vinden.

Blogs