Volledig scherm
Anneroos Goosen bedacht het fotoproject Laat me je Tilburg zien en won daarmee 1000 euro. © Niek Willems

‘Awesome’ idee: vluchtelingen schieten kiekjes van Tilburg

Woe 2 mrt: Koop 400 wegwerpcamera’s, geef die aan vluchtelingen, laat ze foto’s maken van de stad en maak daar een expositie van. Met dat idee won Anneroos Goosen 1.000 euro, uitgereikt door de Awesome Foundation.

Door Niek Willems

De stichting reikt iedere twee maanden 1.000 euro uit voor ‘het beste, origineelste of wildste idee’. Tijdens de pitchavond in Westpoint wist Goosen de jury te overtuigen van haar fotoproject Laat me je Tilburg zien.

Haar idee is om 400 wegwerpcamera’s te kopen en deze uit te delen of neer te leggen in asielzoekerscentrum St. Jozef. De culturele programmamaker wil op deze manier afstappen van het ‘zij-en-wij-gevoel’. “Een factor die ons allemaal verbindt, ligt onder onze voeten, namelijk Tilburg. Door de ogen van anderen kijken, levert ons veel op.”

Nostalgisch tintje
Ze gaat een instructie en handleiding opstellen waar de vluchtelingen mee uit de voeten kunnen. Die maken vervolgens kiekjes van dingen die ze mooi vinden. Of juist niet. Uiteindelijk worden de foto’s geselecteerd en gebundeld tot een grote reizende expositie, tentoongesteld in bibliotheken en azc’s. Er komt ook een online collectie met verhalen.

Goosen koos bewust niet voor digitale camera’s, want iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Veel leuker is om het met maar met 24 foto’s te doen, is de achterliggende gedachte. En bovendien geven de wegwerpcamera’s een nostalgisch tintje.

De jury bestaat uit zo’n 20 ‘Awesome-trustees’, sponsoren die uit persoonlijke interesse mee willen betalen aan een mooiere stad. Een aantal leden stelde eerst nog een aantal kritische vragen. “Willen vluchtelingen niet liever anoniem blijven?” Goossen gaf aan dat meedoen aan dit project geen verplichting is. "En ze zijn erg blij met hoe ze hier worden ontvangen. Ze zijn ook welkom om hun kijk op Tilburg te delen."

Andere ideeën
Op de tweede plek eindigde het idee om een piano op het station neer te zetten. Pitcher Nicolas Calder mist daar namelijk de gezelligheid. “Het verbroedert mensen. Tilburg is een cultuurstad; hoe moeilijk is het om dit idee uit te voeren?” Andere ideeën die werden geopperd: tientallen welkomsdeurmatten door heel de stad (tevens refererend naar vluchtelingen), oud-Tilburgs fietsduiken in de Piushaven (zoiets als Ter Land, Ter Zee en in de Lucht) en het plan om meer en betere aanwijsborden te plaatsen.

Het fotoproject van Goosen moet nog vorm krijgen. Ze schat dat de expositie Laat me je Tilburg zien in september van start gaat.

Blogs