Volledig scherm
Het idee is om zo'n 250 SmileTiles op willekeurige plekken in de stad neer te leggen. © Niek Willems/BD

'Awesome' ideeën: van kabelbaan en disco op het Koningsplein tot smiley-stoeptegels

Do 7 juli: Grijze, saaie stoeptegels: wat moet je er mee? Dat kan mooier, dacht ontwerper Raoul Wilke. Met de SmileTile wil hij de Tilburgse straten wat meer kleur geven. Hij pitchte dit plan bij The Awesome Foundation en ging naar huis met 1.000 euro.

door Niek Willems

De jury van de stichting steekt elke 2 maanden de koppen bij elkaar om te luisteren naar 'het beste, origineelste of wildste idee’. Iedereen kan zich inschrijven. De winnaar krijgt 1.000 euro om zijn plan uit te voeren.

Genoeg gekke ideeën, bleek woensdagavond maar weer. In cultuurhuis Monopole kregen alle deelnemers een paar minuten de tijd om hun idee te pitchen.

Minder grijs
,,Ik liep een keer over straat, keek naar de stoeptegels en dacht: dat kan interessanter", vertelt de Bossche ontwerper Raoul Wilke tijdens zijn pitch. Daarom ontwierp hij de SmileTile, een lachend, kleurrijk gezichtje op een stukje steen. ,,Hiermee wil ik Tilburg minder grijs maken. Het leuke aan de tegel is dat de groeven zich na een tijdje vullen met zand en vuil. Dan krijg je een mooi contrast."

Het idee is om zo'n 250 SmileTiles op willekeurige plekken in de stad neer te leggen. Met de 1.000 euro dekt Wilke de productiekosten. Hij stelt voor om verschillende varianten te ontwerpen. In een gekke bui heeft hij zelf al een paar exemplaren geplant in Tilburg. ,,Zonder toestemming van de gemeente. Ik heb het illegaal gedaan. Voorbijgangers reageerden positief. Ze waren benieuwd naar wat ik aan het doen was."

Disco op het Koningsplein
Raoul was niet de enige met een 'awesome' idee. Een andere deelnemer stelde voor om een project te starten dat Tilburgers bewust maakt van voedselverspilling. Maar het kan gekker: waarom geen permanente disco op het Koningsplein? Een groep studenten van het NHTV uit Breda had het idee om wat led-lampen en discoballen aan het rode 'kunstwerk' te hangen, die via sensoren reageren op voorbijgangers. 'Laat mensen zelf muziek meenemen en je hebt een disco-plein.' Een andere groep studenten van dezelfde opleiding dacht aan een kabelbaan op het Koningsplein.

Toch was de jury het meest gecharmeerd van de SmileTile. Voor het eerst in het bestaan van de Tilburgse Awesome Foundation waren de leden het unaniem eens. Na goedkeuring van de gemeente kunnen de tegels worden gelegd. Wie dat gaat doen, is nog niet duidelijk. Saillant detail: iemand uit het publiek vraagt ontwerper Wilke om de tegel ondersteboven te houden. En ja, dan krijgt de smiley wel een heel ander gezicht. Ahum.

Volledig scherm
,,Ik liep een keer over straat, keek naar de stoeptegels en dacht: dat kan interessanter", vertelt de Bossche ontwerper Raoul Wilke tijdens zijn pitch. © Niek Willems/BD