Volledig scherm
Bank15 © BANK15

BANK15 aan de Spoorlaan 350 'ongeschikt voor bankhangers'

Woe 25 mrt: Er is een nieuwe bestemming gevonden voor het grote pand aan de Spoorlaan op nummer 350. BANK15 opent er half juni haar deuren. Het wordt een mix van pop-up stores, ondernemers, flexplekken, horeca, kunst en een academie onder één dak​.

door Sanne Tegelaar

Spoorlaan 350 moet volgens initiatiefnemer en eigenaar Jerry Opier een plek worden 'voor zowel creatieve, ambitieuze en talentvolle ondernemers als voor gevestigde brands'. Vandaag ging het initiatief van start met een launch event van 16 tot 19.30 uur.

Met en voor elkaar
BANK15 is een zelfstandig draaiend collectief. In het collectief werken de verschillende ondernemers 'met en voor elkaar'. Iedereen die zich vestigt in het pand aan de Spoorlaan kan een beroep doen op de kennis en ervaring van een ander. Zo kunnen reclamemensen helpen met een marketingplan, kunstenaars een design leveren voor een pop-up store of kan met één van de horecaondernemers een bedrijfsborrel worden georganiseerd.

Publiek kan langs komen om te winkelen of om in de horeca een drankje en hapje te doen. Aan studenten biedt BANK15 stage- of afstudeerprojecten, bijvoorbeeld in de horeca, communicatie, media, marketing of reclame aan. Onderwijsinstellingen als Fontys en De Rooi Pannen huren ruimtes om lessen in BANK15 te verzorgen.

Van de bank af
Idee achter BANK15 is 'dat er nu teveel talent noodgedwongen op de bank zit'. In het grote pand, 2000 vierkante meter, aan de Spoorlaan kunnen ze praktijkervaring opdoen. "Voorwaarde is dat je bereid bent samen te werken", zegt Opier die in Tilburg woont maar met zijn reclamebureau Tafel 15 in Amsterdam ervaring en ideeën opdeed voor het nieuwe collectief. "Een fotografe die in BANK15 haar werk exposeert maakt bijvoorbeeld ook de foto's voor de website van een pop-up store in het pand of van een beginnend ondernemer."

Veel aanmeldingen
Hoewel BANK15 nog niet in bedrijf is - vanaf mei wordt het interieur eerst gestript en opgeknapt - zijn er toch al veel aanmeldingen, zegt Opier. Ook lokale horeca-ondernemers hebben zich gemeld.
"Vergelijkbaar met de Foodhallen in Amsterdam waar bestaande restaurants zich profileren."