Volledig scherm
De Ristobar in opbouw

Beelden: Cinecitta nieuwe stijl imponeert

Woe 30 juli: Het filmhuis Cinecitta aan de Willem II-straat is op indrukwekkende wijze opgeknapt. Alleen de grote zaal herinnert nog aan de arthouse-bioscoop van weleer. Er is een Ristobar (restaurant/bar), liften voor rolstoelgebruikers en drie zalen plus een multifunctionele ruimte. Na jaren wachten gaat Cinecitta deze donderdag weer open.

door Bas Vermeer

Op het programma staat - als vanouds - arthouse, arthouse en arthouse. Het vernieuwde Cinecitta mikt nog altijd op hetzelfde publiek, voor de bezoekers van weleer: Bert Goessen staat aan het roer als programmeur.
Grootste verandering is dat het filmhuis kinderfilms gaat vertonen, iedere eerste zondag van de maand is er bijvoorbeeld een kinderspecial om 14.00 uur.

90 vertoningen
Bij het filmhuis zijn er straks circa 90 vertoningen per week, van 's middags tot middernacht (het filmprogramma van de komende dagen is hier te vinden). Het filmtheater bestaat uit een hoofdzaal van plusminus 200 stoelen en twee kleinere zalen, met ieder ongeveer 50 stoelen.
Daarnaast is er de multifunctionele, voormalige Ruimte X en de nieuwe Ristobar (vroeger zaal 2). In de bar kunnen mensen al vanaf 12 uur terecht voor een kop koffie, broodje of salade. 's Avonds kunnen mensen er dineren of na de film nog een hapje eten.

Tegenspoed
Met de opening van Cinecitta is arthouse eindelijk weer terug. Liefhebbers konden de afgelopen jaren bij de Filmfoyer terecht, maar de keuze en het aantal vertoningen daar was beperkt. Maar goed, de foyer was eigenlijk een tussentijdse oplossing omdat de verbouwing van het filmhuis maar tot eind 2012 zou duren.
Helaas was de werkelijkheid weerbarstiger.

De bioscoop is beeldbepalend voor de Willem II-straat. Het oorspronkelijke gebouw werd in 1877 gebouwd, bedoeld als koffiehuis en later benut als honk voor Souvenir des Montagnards.
Vanaf 1916 werd het gebouw als filmhuis gebruikt en nu - ondanks alle tegenspoed - gelukkig wederom.

Wel draait het filmhuis eerst nog een maand proef, voordat de bioscoop officieel wordt geopend. Hier en daar moeten nog de puntjes op de i worden gezet.
Voor een voorproefje: bekijk de foto's bij deze blog.

Update 16.58 uur:
Terechte opmerking van Dick Witte via Facebook, daarom hier integraal: "Het is te kort door de bocht als je zegt dat het gebouw oorspronkelijk een koffiehuis was. Het is gebouwd als concert- en theaterzaal (met koffiehuis/foyer). Vele grote artiesten vonden hun weg naar de zaal in de Willem II-straat, waaronder de pianisten Vladimir Horowitz en Stefan Askenase, de cabaretiers Wim Kan en Wim Sonneveld en acteurs als Ko van Dijk, Mary Dresselhuijs en Louis Bouwmeester."

Update do 31 juli, 10.38 uur:
En nu met beeld:

Volledig scherm
Grote zaal Cinecitta
Volledig scherm
Eetgedeelte in opbouw, Cinecitta
Volledig scherm
Kleine zaal Cinecitta
Volledig scherm
Ingang Cinecitta