Logo De Hopmannen
Volledig scherm
Logo De Hopmannen

'Beergeeks' De Hopmannen: zendelingenwerk met gerstenat

Woe 5 aug: Hoe het met 'bierzendelingen' Twan Brinkman (27) en Dyon Schlebos (33) gaat? Goed dat u het vraagt. Het tweetal achter de succesvolle 'Bier bij Berlijn'-avonden wil nog altijd startende brouwers op de kaart zetten. En dat lukt steeds beter.

door Bas Vermeer

Brinkman en Schlebos nam u in deze spelonk van het internet voor het laatst waar tijdens een bierproeverij bij café Berlijn vorig jaar augustus. "We willen uiteindelijk een platform worden voor startende brouwers”, klonk destijds.
Nu zijn we een jaar verder: tijd om de nieuwste loten te presenteren.

De Hopmannen
Allereerst is er de naamwisseling: De Hopmannen noemen ze zich inmiddels, ontstaan op een liederlijke en flink beschonken avond bij hun stamkroeg. Ten tweede zijn er nieuwste activiteiten: Bier in de Tuin en Hop & Neer. Voor dat eerste zetten De Hopmannen de stap naar het Café Bakker aan de Korte Heuvel (ze blijven overigens gewoon Bier bij Berlijn organiseren).

Tijdens 'In de Tuin' presenteren vijf brouwerijen uit Wormerveer, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven zich. "Kaapse Brouwers uit Rotterdam kun je de headliner noemen", vertelt Schlebos. "En van deze onbekende brouwerijen zullen de echte beergeeks Van Moll uit Eindhoven wel kennen. Maar het gaat er vooral om dat deze brouwerijen zo voet aan de grond krijgen in Tilburg."

Missiewerk
Waarom dat belangrijk is? Zie het als missiewerk: de twee hobbyisten - ze zijn allebei werkzaam als leraar - willen hun liefde voor het gerstenat verspreiden. "Als mensen zeggen dat ze geen bier lusten, begrijp ik dat niet", zegt Schlebos. "Er is zoveel variatie. Dan heb je gewoon nog niet het juiste bier getroffen."
Het evenement bij Bakker wordt geen tweede Bier bij Berlijn, aldus de hopman. Zo is er een samenwerking met 3voor12 om lokale bands te presenteren. En bij succes (ze hopen op een man of 300) wordt het een terugkerend evenement.

Eigen bier
Dan is er nog - voor de ietwat oudere lezer waarschijnlijk - een lokale bieren fietstocht onder de naam Hop & Neer. Die vertrekt bij Bakker en doet, onder meer, Burgemeester Jansen, Zomerlust en Koningshoeven aan. "En er is contact met de VVV, wellicht dat de tocht in het vaste aanbod wordt opgenomen."

De wens die ze vorig jaar uitspraken (het brouwen van een eigen biertje) is inmiddels ingelost. "Nou is het niet écht ons eigen bier, maar een samenwerking met brouwerij Oldskool uit Eindhoven die bij één van de Bier bij Berlijn-edities was om z'n bier te presenteren. Nu zijn we van plan om een hele reeks Hopmannen-bier op de markt te brengen."

De Hopmannen dus.
Dat platform komt er wel...

Blogs