Volledig scherm
De exploitant kan altijd raad vragen aan (vlnr) Robert Stakenburg (42), Jos Jansen (68) en Ad de Jong (60). Foto Jan van Eijndhoven

Bekentenissen van een beginnend kermisopbouw-kijker (plus foto's)

Woe 20 juli: Laat ik het maar bekennen, ik behoor ook tot De Colonne van Kijkende Kerels op de Kermis. Als de vrachtwagens met gedemonteerde attracties de Heuvelring en NS-plein oprijden, dan kan ik niet wachten om te zien hoe met hoge kranen het reuzenrad en de achtbaan in elkaar worden gezet.

door Joost Goutziers

We zijn met velen en de Colonne bestaat niet alleen uit mannen die op hun fiets hangen of met een scootmobiel over de kabels hobbelen. Vlak bij restaurant Bali zet een vrouw een krukje op straat en ziet vrachtwagens van The Sound Machine manoeuvreren.

Het zal de onwennigheid zijn, gebrek aan ervaring misschien, ben ook nog lang geen pensionado, maar ik voel me nog niet helemaal thuis bij de Colonne en daarom begeef ik me in camouflage op de kermis. Op de racefiets, helm op, bril met donkere glazen, lijkt het alsof ik toevallig bij de opbouw van de kermis uit ben gekomen. Niks van waar, ik rij mijn rondje en weet vooraf al waar mijn eindstation is.

Op de kermis merk ik mijn onervarenheid. Ter hoogte van het Piusplein staan een gezette man op de weg. Hij heeft de handen gevouwen achter zijn rug en in zijn mond heeft hij een kaasprikker. Die Kijkende Kerel straalt gezag uit, het lijkt bijna alsof hij bij de kermis hoort. Hij kijkt zelfbewust om zich heen, trekt zijn broek op waarbij de prikker handig aan zijn bovenlip blijft plakken. Cool.

Wat is er dan te zien bij de opbouw? Het is de voorpret van de kermis, maar het is ook de fascinatie voor die ingenieuze constructies van snelsheidsattracties. Of juist de nostalgie van die ouderwetse mallemolens die met planken en balkjes loodrecht worden geplaatst.

Vorig jaar stond bij de Heuvelse kerk de Vrije Val van wel tachtig meter hoog. Deze attractie werd van onderaf opgebouwd. Poolstalige, Duitstalige en Onverstaantalige mannen plaatsten elementen op de grond en schoven die onder de steeds hoger wordende toren. Een ervaren Kijkende (Kalende) Kerel keek van dichtbij toe en legde me uit hoe die mannen te werk gingen. Respect, de kenner heeft vroeger vast veel met Mecano gespeeld.

Wie lid wil worden van de Colonne kan zich het best melden bij een van de hotspots. Dat zijn de pleinen en straten waar torenhoge kranen staan. Spektakel verzekerd en er zijn altijd deskundige Kijkende Kerels die commentaar geven. Het NS-plein is the place to be, de Heuvelring ook.

Vanavond weer.

Volledig scherm
Jo van Gorp (72) per se aan de Besterdring wonen. Voor de kermis. Foto Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Jac van Gool (71) en kleinzoon Luc van Gool (13) zijn al drie jaar samen kermisopbouw-kijkers. Foto Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Ad van Gool (68) rijdt dagenlang over de kermis. "Prachtig om te zien!" Foto Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Kermisopbouw-kijkers in het wild. Foto Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Kermisopbouw-kijkers in het wild. Uiterst links: Jan ‘Jantje’ de Kort van het Broodje Jantje. Foto Jan van Eijndhoven