Volledig scherm
© Niek Willems

België vs Nederland: meten is skaten

Di 9 feb: Het is algemeen bekend dat de Belgen betere speciaalbiertjes brouwen dan de Nederlanders. En het klopt als een bus dat Nederlandse dj’s veel succesvoller zijn dan de Belgische. Maar welk land kan het beste skaten?

door Niek Willems

Dat wordt dit weekend uitgevochten in skatepark Ladybird. Het de vijfde editie van Belgie vs Nederland, een wedstrijd waar jaarlijks tientallen spelers vanaf 16 jaar hun beste trucs laten zien. “De skatewereld is een hechte groep mensen”, vertelt beheerder Amy Kolmus. “Er komen het hele jaar door veel Belgen deze kant op. Op een gegeven moment ontstond er hier een vriendengroepje met de Nederlanders. We dachten: daar kunnen we een groot evenement van maken.” Er reizen jaarlijks zo’n 40 Belgen naar Ladybird af. Kolmus verklaart: “Daar hebben ze weinig indoor skateparken. Nederland telt er een stuk of twaalf.”

Het thema van het toernooi is de liefde. Want hoe kan het ook anders op Valentijnsdag aanstaande zondag. De organisatie draait de hele dag foute lovesongs, de jury wordt leuk aangekleed en er is op zaterdag een zogenoemde Golden Heart-sessie: één Belg versus één Nederlander.

Wedstrijden
De rest van het weekend strijden de landen in teamverband. Er zijn twee coaches aanwezig: de Belg Ben Daeleman en de Nederlander Dennie Wagner uit Rotterdam, beiden professionele skateboarders. Zij kiezen de tien beste skaters van hun eigen land. Het winnende team gaat er met 1.200 euro vandoor. Daarnaast heeft Ladybird wat losse wedstrijden georganiseerd, waarmee skaters kleinere prijzen kunnen winnen. Denk aan een skateboarddeck of een T-shirt.

Waar de jury op let? “Het is een combinatie van stijl en techniek”, legt Kolmus uit. “De leden kijken naar wat voor trucjes de deelnemer gebruikt. Ook kijken ze naar wie het hardst skate.” Daarnaast spelen de toeschouwers een belangrijke rol. “Je kunt iemand niet laten verliezen als het publiek helemaal uit zijn dak gaat.”

Teamverband
De Tilburgse skater Magic van Heeswijk (16) is ook aanwezig op het toernooi. Hij skatet elk dag, behalve op dinsdag. En ook niet als het regent. “Er hangt altijd een leuke sfeer op het toernooi. Toen ik net begon met skaten, kwam ik altijd naar de wedstrijden kijken. Het is niet individueel skaten, maar in teamverband.”

Wie er volgens hem misschien wel gaat winnen dit weekend? Dat is moeilijk te voorspellen. “Ik denk dat de Belgen iets beter zijn. Maar er zal geen groot verschil zitten tussen de twee landen. België heeft in het verleden vaker gewonnen. Geen idee waar dat aan ligt.” Wat hij zou doen met de prijzenpot van 1.200 euro? “Daar denk ik nog niet over na. Vorig jaar zat ik ook in de finale. Toen werd de prijs onder de 11 finalisten verdeeld. Dat zie ik dan wel.”

​Kolmus sluit niet uit dat er in de toekomst ook toernooien worden georganiseerd met onze oosterburen. “Op maandagavond komt er hier altijd een groep Duitse skaters. We hebben hen gevraagd hoe ze dit idee vonden en ze reageerden enthousiast. Wellicht dat het evenement wat breder wordt getrokken. Het zou ook leuk zijn als alle Europese steden meedoen.”