Volledig scherm
Ben Penn, de coolste cat van de stad

Ben Penn is 'de coolste cat van de stad' (en dus uw nachtburgemeester)

Di 15 dec: Terwijl de nachtburgemeesterverkiezing met rasse schreden nadert, wordt kunstenaar/organisator Ben Penn (Jeroen Opstelten) door anderen naar voren geschoven als de gedoodverfde kandidaat voor het ambt van de nacht. 'Welke Tilburger heeft er meer voor het nachtleven gedaan?'

door Bas Vermeer

"Door Ben is het nachtleven weer dragelijk", aldus The Kik-toetsenist Paul Zoontjens. Hij wijst op feesten als De Gin Gin, Cabrio en BOEIE. "Hij staat midden in het cultureel centrum als maker en organisator. Ben is in staat het zakelijke en culturele te verbinden. Hij heeft onder andere gewerkt aan citymarketing met zijn project Tilburg zand erover en maakte zich onsterfelijk met het absurdistische duo ‘Leonard en Jeroen’. Tot slot: hij is regelmatig in de stad te vinden en kleedt zich immer onberispelijk."

Volksmond
Zoontjens is samen met Remco van Dun inmiddels een actie op Facebook gestart, want Ben Penn zelf gaf eerder aan niet mee te willen doen aan de officiële verkiezing (vrijdagavond in De NWE Vorst). Zoontjens: "Het allerbelangrijkste is dat hij de verkiezing zelf ook flauwekul vindt en geen ‘lintje’ hoeft uit officiële hand. En dat maakt hem de coolste cat van Tilburg."

Ben Penn zelf noemt het vleiend dat 'ie naar voren wordt geschoven. "Die titel moet of een officieel betaalde ambt zijn of gewoon vanuit de volksmond gebruikt worden voor iemand die sowieso al veel voor de nacht betekent. Kijk naar Rotterdam, Jules Deelder is niet gekozen, die was het gewoon in de poëtische zin des woords. Dat is romantiek."

Hij snapt het sowieso niet dat een commissie over het nachtburgemeesterschap gaat. "En niks ten nadele van de mensen die het in de voorbije jaren waren, maar ik snap ook niet aan welke eisen je dan moet voldoen."

Actie
Met zijn redenering blijkt een flink aantal mensen het eens te zijn: want in de online voorverkiezing van de nachtburgemeester staat Harrie Verkerk met meer dan 50 procent van de stemmen met een forse voorsprong aan kop. Volgens Verkerk heeft de Tilburgse nacht geen benoemde of gekozen nachtburgemeester nodig. "Tilburgse nachten zijn beter af zonder."

Terug naar 'de actiegroep Ben Penn'. Tijdens de verkiezingen vrijdag is die aanwezig met slogans op shirts, pamfletten en een spandoek: 'Ben Penn: nachtburgemeester Tilburg'.
Ben Penn lacht: "Nee, daar ga ik dan zelf niet bij zijn. En ik moet echt aan het werk, die avond is er weer een Gin Gin."

Mocht hij de titel onofficieel krijgen? "Als Tilburg dat wil? Dan ga ik daar niet moeilijk over doen."