Volledig scherm
Club Smederij

'Berlijnse nachtclub' in de Spoorzone

Di 18 feb: Er wordt een 'nachtclub' klaargestoomd in het hart van de Tilburgse Spoorzone. Het gaat om Club Smederij: een zaal en foyer waar feesten kunnen worden gehouden. Denk, qua sfeer, aan de Berlijnse underground-nachtclubs of aan het 'rauwe' van de Amsterdamse Westergasfabriek en NDSM-Werf.

door Bas Vermeer

Het gaat om een ruimte in de Smederij 013 waar vroeger de motoren van locomotieven werden getest.
Die ruimte (een zaal waar 200 man terecht kan, plus rond de 100 bezoekers in de foyer) is door Mundial Productions omgebouwd tot 'Club Smederij'. Er kunnen besloten feesten, bruiloften, maar ook clubavonden worden georganiseerd.

Nachtclub
De eerste nachtclub-avonden staan al in de steigers. De dansavond Machinekamer trapt af met het eerste 'publiek toegankelijke' feest. Machinekamer is een deephouse/techno-avond georganiseerd door Qanvas. Het feest dat op 28 maart wordt gehouden, is een proef. Bij succes wordt het waarschijnlijk een maandelijkse avond in de Spoorzone.

Diezelfde maand is er in Club Smederij de lancering van de EP van The Black Marble Selection. Daarnaast zijn er gesprekken met 'bekende Tilburgers en Fontys' voor een feestavond in september.
Wat precies, is nog geheim.

Ondertussen maakt Benn Penn (Jeroen Opstelten), bekend van de succesvolle De Gin Gin-avonden in De NWE Vorst, de overstap naar de Smederij. Vanaf april wordt daar voortaan maandelijks De Gin Gin gehouden én hij start er een nieuw feest. "Waar de Gin Gin stopt bij zwarte muziek eind jaren '70, gaan we met het andere feest verder. Denk aan boogie, disco en de eerste house-dingetjes ."
Een naam heeft Opstelten er nog niet voor, de feesten wisselen er elkaar om de twee weken af.

Mundial
In dit alles is Mundial Productions vooral de facilitator, vertelt artistiek directeur Erwin Schellekens van Mundial. "In Tilburg ontbreekt het aan een creatieve, zelf in te vullen, ruimte. Dat willen wij hier nu mogelijk maken."
Het gaat daarbij vooral om de sfeer van de locatie, het rauwe tussen de industrie van weleer. De ruimte is zo opgeknapt dat het historische er nog altijd in doorschemert. De voorzieningen zijn 'basic': het licht en geluid kunnen niet wedijveren met - bijvoorbeeld - een 013.
"We hebben hier geen tientallen stroboscopen, het toffe is de sfeer. Terug naar de basis, zoals je dat in Berlijn ook ziet."

Voor een organisator als Opstelten is dat juist de reden om de overstap te maken. "Ik ga niet uit ongenoegen bij De NWE Vorst weg. Maar in de Smederij kan ik de ruimte zelf invullen, zijn er meer doorgroeimogelijkheden."

Voor Mundial is de ontwikkeling van de ruimte een manier om meer leven naar de Spoorzone te brengen, nieuwe verbindingen aan te gaan. "Normaal organiseren we evenementen, dit is ook exploitatie, toch een andere tak van sport. Het wordt gaandeweg ontdekken voor ons. We laten de invulling over aan creatieve geesten, we helpen waar nodig met tips en ondersteuning."

Volledig scherm
Club Smederij
Volledig scherm
Club Smederij

Blogs