Betalen voor wijntonnetje of mooi uithangbord: 'Schaf die ouderwetse belasting af'

Do 20 apr: De vier wijntonnetjes op de stoep bij wijnhandel Van Bilzen, waar de gemeente jaarlijks bijna 300 euro belasting voor incasseert. Het 'uithangpaard' bij speelgoedwinkel Het Zingende Nijlpaard waar ondernemer Ron Meijboom geld voor moet betalen. Winkeliers vinden de precariobelasting ouderwets.

door Bas Vermeer

,,Dat je in deze tijd nog geld vraagt aan winkeliers die juist een bijdrage aan het straatbeeld leveren", zegt Ron Meijboom, winkelier aan de Willem II-straat. 

In het verleden liep Van Bilsen-eigenaar Jan Aartsen, nog wel eens te hoop tegen de vergoeding voor gebruik van openbare grond (de zogeheten precariobelasting). ,,Als ze van dat geld de stoep eens beter bijhielden, maar nee, het onderhoudsniveau hier is erg laag."

'Afschaffen'
Wat Meijboom en Aartsen (maar ook ondernemers als slager Lejeune) al langer roepen, werd deze week nog eens onderstreept door de belangenbehartiger Detailhandel Nederland. Die groep wil dat de precario- en reclamebelasting helemaal wordt afgeschaft. 

,,Het is niet meer van deze tijd", zegt Dolf Kloosterziel van Detailhandel Nederland. ,,Reclameborden, luifels en uitstallingen zijn onderdeel van het hebben van een winkel. Aangezien Amsterdam al is gestopt met de reclamebelasting, hebben andere steden geen excuus meer om niet te volgen."

Plantenbakken

In de binnenstad ligt het wat genuanceerder: veel ondernemers hebben een hekel aan precario, maar staan welwillender tegenover de reclamebelasting. 

Bij precario wordt betaald voor alles wat op de openbare weg staat of er boven hangt. Uithangborden, plantenbakken. Bij de reclamebelasting betaalt men voor alle reclame die vanaf de openbare weg zichtbaar is, zoals bestickering op ramen. Beide belastingen worden door de gemeente geïnd. Maar de opbrengst van de reclamebelasting vloeit direct door naar de ondernemersverenigingen en -fondsen. De precario vloeit in het potje 'algemene middelen'. Dus daar zien ze niet direct iets van terug. 

Van Lijst Smolders en de VVD mag het onderwerp precario daarom op de agenda worden gezet. ,,En de reclamebelasting ook", zegt Hans Smolders (LST). ,,Jazeker, het ondernemersfonds in de binnenstad werkt, maar je kunt je ook afvragen of de gemeente niet gewoon voor dat geld moet opdraaien, in plaats van de ondernemers."

'Scherpe randjes'
Precario houdt al lange tijd de gemoederen bezig. D66 pleitte er in 2014 voor om over objecten kleiner dan 2 vierkante meter geen precario te heffen. Maar dat werd op voorspraak van wethouder Erik de Ridder vervangen door een andere regel: precario-aanslagen onder de 40 euro worden automatisch kwijtgescholden.

,,We hebben de scherpe randjes van precario er al afgehaald", reageert De Ridder. ,,Over de heel kleine dingen heffen we geen precario en voor het gebruik van openbare grond tijdens evenementen evenmin."

Volgens de wethouder vraagt Tilburg niet de hoofdprijs. ,,Maar het blijft zo dat je voor commerciële doeleinden openbare grond gebruikt. Een vol terras maakt de stad aantrekkelijker, maar ook daar vragen we precario voor."

Volledig scherm
Wijnvaten bij Van Bilsen, er wordt belasting over geheven. © Bas Vermeer
Volledig scherm
Uithangpaard bij Het Zingende Nijlpaard © Bas Vermeer