De Vendeliersstraat op de zuidoever van de haven. Foto Jan van Eijndhoven/BeeldWerkt
Volledig scherm
De Vendeliersstraat op de zuidoever van de haven. Foto Jan van Eijndhoven/BeeldWerkt

Bewonersgroep: 'Zuidoever Piushaven rioolputje van het gebied'

Woe 7 okt: Terwijl de noordelijke oever van de Piushaven van industriegebied in een 'paradijs' verandert, voelt een groep bewoners van de zuidoever zich achtergesteld.

door Bas Vermeer

"Al jaren voelen wij ons het rioolputje van de haven", zegt Lenneke Ockhuizen van de bewonersgroep zuidoever. "Alles wat de geweldige noordkant niet kan gebruiken wordt maar aan onze kant neer geplempt. De grote logge schepen die het zicht op het water ontnemen en de sloepensteigers waardoor kinderen nergens meer aan het water kunnen spelen. Bloembakken? Die zie je alleen maar aan de noordkant."

Achterste mem
Het is extra wrang, vertelt Bernard Kolsteren, eveneens van de bewonersgroep, omdat een flink aantal bewoners van de zuidoever sinds het prille begin aan de haven woont. Zowel Ockhuizen als Kolsteren woont er al meer dan dertig jaar. Die laatste: "We hebben als bewonersgroep actiegevoerd voor het open houden van de haven en hier activiteiten georganiseerd waardoor het gebied tot leven kwam. Maar nu hangen we aan de achterste mem."

Ockhuizen: "De bewoners van de nieuwbouw hebben wel uitzicht op het water, wij kijken tegen een muur van schepen aan. Zo'n schip leggen ze niet bij de nieuwbouw van De Werf neer, maar bij ons."
Emotioneel: "Wij hebben geen projectontwikkelaars die voor ons vechten en er zijn bij ons ook geen financiële belangen. We voelen ons echt machteloos."

Calimero
En ja, ze beseffen dat menig Tilburger maar wat graag uitzicht op een 'muur van schepen' zou willen hebben. "'Jullie zijn er mooi komen wonen', krijg ik wel eens te horen", zegt Kolsteren. "Maar dat is niet zo, wij woonden hier al toen de ijzerboer nog aan de overkant zat. Toen het gebied niets voorstelde."

Ockhuizen: „Onze klachten lijken misschien Calimero-achtig, maar er zit een geschiedenis van frustratie achter. We hebben nooit geklaagd over het lawaai in de haven, dat werd meegebracht door de ontwikkelingen. Maar we hebben het gevoel dat we niet meer aan de haven wonen. En dat is wrang, heel wrang.

'Niet vergeten'
De huidige situatie voldoet niet aan het ideaalbeeld, reageert wethouder Berend de Vries (D66, Piushaven). De spreiding van de boten kan beter, 'maar boten kunnen niet zomaar op een andere plek worden geplaatst. Daar zijn afspraken over gemaakt'. "En er zijn bewoners die helemaal geen boten in dat deel van de haven willen. Dat gaat nooit gebeuren. Het moet zichtbaar zijn dat het een haven is."
Daarbij: aan de noordkant ligt de passantenhaven, daar kunnen boten niet permanent liggen.

Volgens De Vries wordt de zuidkant helemaal niet vergeten, maar is het vooral 'een kwestie van tijd'. "De noordkant is bijvoorbeeld ook niet af, voorbij nieuwbouwcomplex De Havenmeester is het nog het oude gebied. De haven wordt in fases ontwikkeld, dat geldt zowel voor de noord- als zuidkant. De parkachtige structuur aan de noordkant komt ook aan de overkant terug. Het definitieve ontwerp voor het park op de zuidoever ligt klaar."

Blogs