Volledig scherm
© Niek Willems

Bierfestival HOP laat bierminnend Tilburg ontwaken

Za 6 aug: Dat Tilburg niet vies is van een speciaalbiertje, bleek gisteravond op bierfestival HOP in de Spoorzone. Voor iedereen die uitgekeken is op pils.

Door Niek Willems

In de Wagenmakerij staan zeven microbrouwerijen uit verschillende steden. Ook de Tilburgse brouwerijen LOC Brewery & KraftBier zijn present. Binnen staat een podium, maar veel bezoekers kiezen liever voor de zon. Buiten staan foodtrucks, picknicktafels en een dj. O ja, er is ook een tafel ingericht voor beerpong.

Het is de eerste editie van HOP in Tilburg. Het festival duurt twee dagen. De komende weken strijkt het evenement ook neer in Rotterdam, Haarlem en Eindhoven. ,,Wat is er niet leuk aan speciaalbier", legt organisator Laurens Smit uit. ,,Veel mensen drinken altijd pils. Dit is gewoon even wat anders. Mensen praten vaak over de smaak van wijn. Een paar jaar geleden was bier gewoon bier. Maar je merkt dat mensen er tegenwoordig heel bewust nadenken. Wat zit er in, hoe smaakt het, wat ga ik erbij eten? Het is mooi om te zien hoe jonge gasten vol passie zelf bier zijn gaan brouwen."

Plastic beker

Rond 19.00 uur stroomt het terrein vol. Een ticket kost 5 euro. Bij binnenkomst krijgen bezoekers een viltje waarop ze kunnen aanvinken welk biertje ze al achter de kiezen hebben. Er is bijvoorbeeld keuze uit tripel, IPA, stout en weizner. Het bier wordt getapt in een beker van kunststof. Een beetje bierdrinker zal zijn wenkbrauwen doen fronsen. Zoals bezoeker Cas Vriens: ,,Ik had in het begin wel even zoiets van: what the fuck. Speciaalbier hoort eigenlijk in een glas. Maar het is niet erg, hoor. Het gaat om het bier en de sfeer is goed."

Vriens zit met wat vrienden aan een picknicktafel. Fan van speciaalbier? Jazeker: ,,We zijn studenten en drinken gemiddeld zo'n vijf dagen in de week. Vaak zitten we bij café Buitenbeentje. Speciaalbier is gewoon gezellig. Maar je moet het wel een beetje leren drinken." Wat is zijn favoriete biertje? ,,Kasteelbier Rouge. Ik word er vaak om uitgelachen, want het staat bekend als een vrouwenbiertje. Maar het is een lekker zoet en zwaar biertje."

Ontdekkingstocht

Ook organisator Smit had liever glazen in plaats van bekers. ,,Maar dat mag niet van de gemeente, in verband met veiligheid. Maar we hebben een beker die het glas aardig benadert. Het is stevig, je hebt echt wat in je handen." Wat later op de avond laten steeds meer bezoekers hun lege beker vallen. Geen last van scherven, dat dan weer wel. Bezoeker Stijn Schollen kan er niet wakker van liggen. ,,Ik snap de overweging van de organisatie wel. Het is tenminste niet zo'n plastic bekertje dat je kapotknijpt als-ie leeg is." Ook hij heeft het prima naar zijn zin. ,,Goed feestje, gezellig hier. Ik ben een beetje uitgekeken op pils. Op dit festival ben je op een ontdekkingstocht. Je proeft wat biertjes en dan merk je dat er best veel smaakverschil is."

Zuipfestijn

,,Sommige mensen associëren een bierfestival met een zuipfestijn", zegt organisator Smit: ,,Maar je ziet juist weinig dronken mensen. Mensen komen echt om te proeven." Hij is tevreden met de opkomst. De vraag of er volgend jaar een tweede editie van HOP wordt georganiseerd, kan hij nog niet beantwoorden. ,,We gaan eerst kijken of de Tilburgers het leuk vonden."

Nog niet genoeg speciaalbier op? Vandaag organiseren de Hopmannen het kleinschalige bierfestival Bier in de Tuin. Bierzendelingen Twan Brinkman en Dyon Schlebos krijgen zaterdag brouwers uit Haarlem, Breda, Nijmegen en Amsterdam op bezoek. Daarnaast is er bierijs, muziek en een barbecue. Het festival bij café Bakker begint om 13.00 uur.

Volledig scherm
© Niek Willems
Volledig scherm
© Niek Willems
Volledig scherm
© Niek Willems
Volledig scherm
© Niek Willems