Volledig scherm
Het bikepark, sindskort ook verhard. © Bas Vermeer

Bikepark en skatebowl van het Spoorpark zijn al succesvol. Té succesvol: 'Daar balen we van'

Woe 29 aug: Soms vallen goed en slecht nieuws samen. Zoals bij het Spoorpark waar het bikepark en de skatebowl érg in trek zijn. De twee elementen van het Urban Sports Area worden nu al bijna dagelijks gebruikt, ver voor de opening van het park. ,,En dat is helemaal niet de bedoeling", zegt Loïs de Jong.

Volledig scherm
De skatebowl. © Bas Vermeer

Terwijl er in het Spoorpark volop wordt gebouwd - er zijn nog vele maanden nodig - liggen het bikepark en de skatebowl er al in de ruwe versies. Het bikepark is een verharde baan vol heuvels en bochten, de skatebowl ligt ernaast. Die is gebaseerd op de vermaarde houten bowl van de oude Hall of Fame.

Beide objecten worden al bijna dagelijks gebruikt, terwijl ze nog afgewerkt moeten worden en het park 'verboden gebied' is. 

,,Geweldig dat het nu al populair is, maar we balen ervan", zegt Loïs de Jong. ,,We moeten zware zandzakken op de baan zetten en grind in de bowl storten zodat ze niet worden gebruikt." Hij wil niet streng zijn - en is er ook het type mens niet voor - maar De Jong vindt het wel 'respectloos'. 

Boulevard en boulders

De mannen van het Urban Sports Area zijn namelijk nog druk bezig om de rest van het Urban Sport-gedeelte voor elkaar te boksen. Net zoals voor het bikepark moeten ze daarvoor zelf het geld bijeen brengen, door fondsen en financiers te vinden. ,,Dat de baan er ligt, hebben we bijvoorbeeld te danken aan Velosolutions, een bekende bouwer die fiks heeft meegewerkt."

Hij wijst op het aangrenzende gebied: ,,Daar komt nog de skateboulevard met obstakels. Op dat verhoogde gedeelte, hopelijk, de boulders waar mensen op kunnen klimmen. Maar nu zijn we vooral druk bezig om mensen hier op allerlei manieren te weren." 

Want a) het gebied is door al het bouwverkeer gevaarlijk en b) de banen zijn nog niet af, mogen niet beschadigd raken voor de opening. ,,We verliezen zo ook de welwillendheid van de gemeente en de regiegroep van het Spoorpark." 

'Wachten'

Quote

Ook al hebben sommige skaters een maling aan autoriteit, ik hoop dat ze het toch begrijpen

Loïs de Jong

Daarom doet de Urban Sports-man een oproep aan de skaters: wacht tot de opening. ,,Ook al hebben sommige skaters maling aan autoriteit, ik hoop toch dat ze het begrijpen." Hij glimlacht. ,,Al heb ik er ook al oma's met kinderen vanaf moeten bonjouren. En er komen hier vaders met hun kinderen naartoe."

De Jong hoopt op begrip. En voor de zekerheid staan er nu dus zandzakken. ,,Dan kunnen wij ons focussen op de rest. De obstakels - wheeliepads, banks, rails en curbs - van de boulevard willen we door adoptie financieren. De boulders liggen nog iets verder in de toekomst, daar hebben we al verschillende opties voor."