Volledig scherm
PREMIUM
De gemeente heeft borden geplaatst bij de Piushaven. © Ben Ackermans

Blauwalg bij de Piushaven, maar Swim To Fight Cancer gaat door: 'We houden het water goed in de gaten'

Do 23 aug: De afgelopen dagen waren spannend. Door blauwalg in het kanaal en een deel van de Piushaven leek het nieuwe evenement Swim To Fight Cancer op losse schroeven komen te staan. Maar na metingen heeft de gemeente donderdagmiddag een vergunning verleend.

Quote

Gezien het weer verwachten we daar geen blauwalg

Woordvoerder gemeente

Het is een vergunning onder voorwaarden, aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,We blijven tot vlak voor het begin van het evenement het water intensief monitoren. En de organisatie van Swim To Fight Cancer heeft de zwemtocht aangepast. De deelnemers zwemmen nu tot de draaibrug."

In het deel van de haven waar de zwemtocht wordt gehouden, is er geen sprake geen blauwalg, aldus de woordvoerder. ,,En gezien het weer (het wordt kouder en natter, blauwalg gedijt bij hitte) verwachten we het daar ook niet." 

Wel was er even verwarring gisteren en vandaag: tot aan de kop van de haven (bij café Burgemeester Jansen) werden waarschuwingsborden geplaatst. Die worden door de gemeente weer weggehaald. In het Wilhelminakanaal zit blauwalg, tussen de kanaal en de draaibrug Prinsenhoeven is het een 'grijs gebied'. Het water na de draaibrug - richting stad - is schoon.