Volledig scherm
Liesbeth en René ter Horst testen het nieuwe podium uit. Frens Frijns (in het blauw), Jan Geurts (links van hem) en daarachter Emiel Haring van 013. © Jan van Eijndhoven

Bloed, zweet en tranen: Poppodium 013 heeft na 2 jaar het gedroomde rolstoel-podium

Di 22 mei: Het lijkt niet bepaald een fikse uitdaging: de aanleg van een rolstoel-podium in Poppodium 013. Maar de werkelijkheid was vele malen weerbarstiger. ,,Ik had er slapeloze nachten van", vertelt Poppodium 013-directeur Frens Frijns. 

door Bas Vermeer

Het gloednieuwe podium voor minder validen is dinsdagochtend officieel in gebruik genomen. Zo'n 2 jaar na de heropening van het Poppodium. Hoe moeilijk kan het zijn om nog zo'n podium te maken nadat je eerst het hele Poppodium hebt vernieuwd? Dat was een gigantische verbouwing

,,Het was een nagel aan mijn doodskist", zegt Frijns. Hij lacht als 'ie het zegt. Hij schertst, al zit er wel een kern van waarheid in. 

Ontwerp na ontwerp

Sloten koffie gingen er doorheen in het overleg met Rini Pompe, Liesbeth en René ter Horst van het Tilburgs Overleg Gehandicaptenorganisaties en Jan Geurts van Zet (Brabants expertisecentrum voor participatie, toegankelijkheid en sociale innovatie). Ontwerp na ontwerp passeerde de revue.   

Want dan heb je een rolstoel-podium met hellingbaan, maar moet die baan 6 meter lang worden om bij het podium te komen. Onveilig voor de medewerkers en het publiek in de zaal, die kunnen over zo'n baan struikelen. En dan heb je weer een ander ontwerp met een lift, maar blijkt die niet genoeg draagkracht te hebben. ,,Ik sprak één van onze bezoekers, die met rolstoel, zuurstofflessen en al 350 kilo weegt. Dat trekt zo'n lift niet." 

En dan heb je eindelijk voor ogen wat voor lift het moet zijn, zegt de liftleverancier 'dat kunnen we niet maken'. ,,Je moet goederen, oftewel rolstoelen, én personen met de lift vervoeren", zegt Geurts van Zet. ,,En dat alles moet weer hufterproof zijn." 

Backstage

Quote

Je kunt hier ook met je partner zitten, dat kan bij veel andere concertlo­ca­ties niet

René ter Horst

Bloed, zweet en tranen, maar Liesbeth en René (beiden in een rolstoel) zijn trots op het resultaat. Met een zelf te bedienen lift ga je naar boven, er is ruimte voor 12 rolstoelen. ,,Je kunt hier ook met je partner zitten, zelfs als ze niet minder valide is", vertelt René. ,,Dat kan op veel andere concertlocaties niet." 

Overigens deed 013 het in hun ogen al goed: het is één van de weinige concertlocaties in het land waar je als rolstoel-gebruiker online kaarten kunt bestellen voor een speciale plek. ,,Bij het Chassé in Breda moet je nog echt een formulier invullen. Met potlood."

Wat ze wel missen: wie vroeger het rolstoel-podium wilde bereiken, moest door de backstage-ruimtes van 013. ,,Waar ook de artiesten waren, dat had wel wat." Anderzijds: het nieuwe podium maakt minder valide bezoekers zelfstandiger én is stukken veiliger. Liesbeth: ,,We zijn hartstikke blij dat het zo ver is." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs