Volledig scherm
De nieuwe situatie aan de Oude Markt.

Bloembakken en verbodsborden: 'bomen-soap' Oude Markt beslecht

Do 21 juli: "Superblij, een verjaardagscadeau." Aan de Oude Markt staat op donderdagmorgen een dolgelukkig man. Iets eerder die ochtend zijn er bloembakken geplaatst, samen met de nieuwe verbodsborden weren die het vrachtverkeer uit het straatje. "Nu krijgen de bomen een kans", zegt Kurt Dikmans van eetcafé Bij Dorus.

door Bas Vermeer

Dikmans was samen met Rob Michielsen van café Anvers fel pleitbezorger voor het vrachtverkeer-luw maken van de Oude Markt. De vijf lindes kwamen in de knel door het vrachtverkeer.

Dikmans: "Pas na vier meter beginnen de takken, het groen werd telkens kapotgereden. Die bomen hier moeten gewoon kunnen groeien, dat hoort bij de historie van de Oude Markt."

Wrange voorgeschiedenis
Het probleem was dat de bast en de takken van de bomen de afgelopen maanden het zwaar te verduren hadden. Om de Heuvelstraat te bevoorraden trok het vrachtverkeer door het smalle straatje en werden de takken van de bomen gereden.

Het breken/kneuzen/scheuren der takken sloot dan wel weer naadloos aan op de wrange voorgeschiedenis van de bomen. De lindes die er eerder stonden stierven al na tien jaar dienst omdat ze geen lucht kregen. Vorig jaar werden de bomen vervangen door nieuwkomers (de exemplaren die er nu staan) en op een speciaal overlevingssysteem gezet. Vervolgens bleek dat het systeem fout was aangelegd.

'Goede beslissing'
Met het weren van het vrachtverkeer lijkt aan die 'bomen-soap' een einde te komen. "Het heeft een paar maanden geduurd, maar je hoort mij nu niet klagen", zegt Dikmans. "Goed dat de gemeente deze beslissing heeft genomen."