Volledig scherm
Bloemenman Johan Kools bij 't Boeketje. © Jan van Eijndhoven

Boeketje weigert Vreedeplein te verlaten: 'We strijden door tot het eind'

Vrij 15 dec: Bloemenzaak 't Boeketje moet eind deze maand het Pieter Vreedeplein verlaten, maar eigenaren Anita en Johan Kools weigeren te vertrekken. Ze maken zich op voor een juridische strijd, hopen met een petitie pandeigenaar Wereldhave van gedachten te doen veranderen. 

door Bas Vermeer

Bij bloemenzaak 't Boeketje zagen ze het pauperpleintje 'achter de V&D' tot Pieter Vreedeplein opbloeien. Maar na vijftig jaar is er voor het zaakje zelf geen plaats meer in het veranderde stukje stadshart. 

,,Het was altijd door dik en dun", zegt eigenaar Johan Kools. ,,Wij bleven er tijdens de crisis, toen de V&D leeg kwam te staan. Nu het centrum weer opleeft, moeten we weg."

Hoop

Quote

Wij willen bewijzen dat Tilburgers liever onze bloemen­zaak op het plein zien

Johan Kools

Pleineigenaar Wereldhave zegde een jaar geleden de huur op van de bloemenzaak. Op dat moment was er nog hoop. Wethouder Erik de Ridder wilde bemiddelen (al heeft de gemeente geen zeggenschap over de invulling van de winkels) en vastgoedeigenaar Wereldhave zocht een alternatieve locatie voor de bloemenzaak. 

Die alternatieve locatie - nu Sissy Boy - zou volgens Kools een te grote investering met zich meebrengen. ,,Je zit er ook uit de loop, helemaal als de Pieter Vreedestraat dichtgaat", vertelt hij. ,,Dat heeft Wereldhave bij de onderhandelingen nooit verteld. Ik ben dan ook blij dat we er niet op zijn ingegaan."

De ondernemers hopen met een petitie het tij te doen keren. ,,Volgens Wereldhave wil Tilburg meer leven op het plein, dat mensen er meer kunnen verblijven. En dus moet er horeca komen. Wij willen bewijzen dat Tilburgers liever onze bloemenzaak op het plein zien."

Strijd

Een juridische strijd - omdat ze weigeren te vertrekken - ligt in het verschiet. De eerste zitting is op 20 december.

En het klopt, beaamt Kools, dat 't Boeketje juridisch gezien niet sterk staat. Maar hij wijst naar het verleden: al eerder was het eind in zicht. Voor de aanleg van het Pieter Vreedeplein moest de bloemenstal destijds van de gemeente het veld ruimen, maar de bloemist vocht die beslissing aan en haalde zijn gelijk. Kools kwam drie jaar op de Heuvel te staan tot de zaak in 2008 op het nieuwe Pieter Vreedeplein een vaste stek kreeg.

,,In die tijd moest de gemeente wel, we hadden een standplaats voor het leven." De zaak was dan ook 50 jaar op ongeveer dezelfde locatie te vinden. Eerst stond er een oom van Johan en in 1986 nam het echtpaar Kools het bloemenstalletje 'achter de V&D' over. Waar het zaakje, destijds nog op wielen, tot een begrip uitgroeide.

Treuren

Quote

Vijftig jaar lang hebben ze alles overleefd: van Becht tot bouwbobo's, van beurskrach tot fietspad­cri­sis

Frank van Pamelen

Met name de wat oudere generaties in de stad treuren. ,,Ik kan me geen Pieter Vreedeplein voorstellen zonder 't Boeketje", schreef Brabants Dagblad-columnist Frank van Pamelen. ,,Vijftig jaar lang hebben ze alles overleefd: van Becht tot bouwbobo's, van beurskrach tot fietspadcrisis. Dat laten we niet gebeuren, toch? Ik verwacht dat Tilburg massaal in opstand komt. Samen red je 't Boeketje!" 

De opstand bleef uit, maar Kools hoopt duizenden handtekeningen te verzamelen. De petitie is bij de drie filialen van 't Boeketje te tekenen en gaat dit weekend online. ,,Wij strijden voor ons personeel en bloemenzaak door tot het eind." 

Wereldhave is om een reactie gevraagd. 'Ik heb op dit moment helaas geen details te delen', meldt een woordvoerder.

De petitie is hier te vinden.

Volledig scherm
Het Boeketje toen het nog op 'het pleintje achter de V&D stond'. © Jan van Eijndhoven
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs