Volledig scherm
Wegdek Oude Markt ingezakt.

Bomen-soap duurt voort: Zwaar vervoer vernielt Oude Markt (video)

Do 21 apr: Arme bomen aan de Oude Markt. Vorig jaar werden ze geplant nadat de voorgangers stierven, maar bij het planten ging iets fout. In afwachting van een reddingsoperatie later dit jaar, dreigen ze nu al 'onherstelbaar beschadigd te raken' door het grote vrachtverkeer van en naar de H&M.

door Bas Vermeer

De Oude Markt is nu niet bepaald de breedste straat in Tilburg, maar daar trekt wel het vrachtverkeer ter bevoorrading van een deel van de Heuvelstraat doorheen.

Dat is normaal al een probleem, maar deze dagen bolderen er extra grote kolossen over het plaveisel. Voor de grote verbouwing van de H&M maakt de hijskraan er de zwaai naar de Heuvelstraat en gisteren passeerde een uitpuilende vrachtwagen het met vijf lindes verfraaide straatje.

En daar wringt de schoen.

'Tienduizend euro's'
De vrachtwagens kneuzen takken, trekken schors los. Dat is goed te zien bij de laatste boom aan de Heuvelstraat-kant na een aanvaring met een vrachtwagen gisteren (zie het filmpje bij deze blog).

Daarnaast is het plaveisel van de Oude Markt - waarvan een deel afgelopen maandag nog werd aangelegd - weer verzakt. 'Dit kost de stad vele tienduizenden euro's', stellen ondernemers Kurt Dikmans en Rob Michielsen.

Soap
Het is de zoveelste aflevering in de soap rond de bomen. Als we het in behapbare stukken hakken: in deel 1 stierven de lindes al na tien jaar dienst omdat ze geen lucht kregen. In aflevering 2 - vorig jaar - werden de bomen vervangen door nieuwkomers en op een speciaal overlevingssysteem gezet. In deel 3 - afgelopen maand - bleek dat het systeem fout was aangelegd en werd één boom uitgegraven om een oplossing te zoeken (die dan bij alle bomen wordt toegepast).

De ondernemers vrezen nu dat die oplossing te laat komt: "Sommige van de bomen raken nu al zodanig beschadigd dat ze het toch niet halen." Ze pleiten er al jaren voor om het zware verkeer van de Oude Markt te weren.

Verkeerscirculatieplan
De gemeente beaamt 'dat het groen niet goed samen gaat met het zware verkeer'. Er wordt aan een nieuw verkeerscirculatieplan voor de binnenstad gewerkt. Ook omdat de Nieuwlandstraat autoluw wordt gemaakt en de nieuwe Primark om de hoek verrijst.

De roep om de afsluiting van de Oude Markt wordt daarin meegenomen, aldus de gemeente.

Volledig scherm
Grote transporten voor H&M en bomen: dat mixt niet lekker
Volledig scherm
Met het normale vrachtverkeer gaat het al vaak mis...
In afwachting van een reddingsoperatie later dit jaar, dreigen de bomen op de Oude Markt in Tilburg nu al 'onherstelbaar beschadigd te raken'. Door het grote vrachtverkeer van en naar de H&M.