De Kloostertuin in Tilburg
Volledig scherm
De Kloostertuin in Tilburg

Bomenbuurt: Verwaarloosde Kloostertuin wordt weer groen hart

Ma 5 okt: Het is - volgens de buurt - een uniek stukje Tilburg, maar het gras is gesneuveld, de grond verdicht en het water loopt na een fikse regenbui amper weg. En dus gaat de Kloostertuin drastisch op de schop.

door Bas Vermeer

De tuin - waar ook het standbeeld van Marietje Kessels is te vinden - ligt ingeklemd tussen basisschool De Elzen, de Boomstraat en Dionysiusstraat en vormt het hart van de Bomenbuurt. Veel huizen in het gebied hebben kleine achtertuinen en dus worden verjaardagen vaak in het parkje gevierd. En op mooie dagen is het er een komen en gaan van buurtbewoners.
Maar de Kloostertuin heeft ‘heel veel’ achterstallig onderhoud - zo stelt de werkgroep die de tuin aanpakt - en vanwege het veelvuldig gebruik is het tijd voor een nieuwe inrichting.

De Worst
„We wilden de Kloostertuin al eerder aanpakken”, vertelt Maarten Post. „Maar door de bouw van De Worst was lange tijd onduidelijk hoe het er hier in de toekomst uit zou zien.” Post woont met zijn gezin aan de tuin en maakt deel uit van de werkgroep die de tuin onder handen neemt: zo willen ze de Kloostertuin en het schoolterrein tot een gezamenlijk gebied maken.

De Kloostertuin moet een duurzame, natuurlijke, groene speelplaats worden waar kinderen in de leeftijd van 1-12 jaar op allerlei manieren kunnen spelen. De werkgroep werkt voor het ontwerp, de realisatie en beheer samen met de wijkbewoners, kinderen van De Elzen en de Kinderopvang.

Ontwerpbureau
Het ontwerpbureau Blom&Moors is in de arm genomen om het proces te leiden. Jacqueline Moors van het bureau heeft zelf een kind dat bij De Elzen naar school gaat. „Blom&Moors neemt ook de ideeën van bewoners en kinderen mee in het ontwerp”, vertelt Post. Zo worden alle wensen - in de vorm van tekeningen - tentoongesteld in De Elzen en voor de volwassenen wordt een workshop georganiseerd.

Voor het hele project is een stichting opgericht. De gemeente heeft toegezegd om financieel bij te dragen evenals basisschool de Elzen en de Kinderopvang. Naar meer sponsoren wordt nog gezocht.

Blogs