Volledig scherm
Kaalslag Stadhuisplein. © Jan van Eijndhoven

Bomenkap rond stadskantoor: Verschrikkelijk of juist een nieuwe stap?

Di 24 okt: Het groen op het Stadhuisplein is verdwenen, rondom het stadskantoor zijn 24 bomen gekapt. Tussen het stadskantoor en de Primark in aanbouw én op het Stadhuisplein aan de kant van de Emmapassage. Volgens de één is het verschrikkelijk, de ander ziet juist kansen.

door Bas Vermeer

De gemeente wil begin volgend jaar het stadskantoor uitbreiden, nieuwe winkelruimte creëren en daarna het zuidelijk deel van het kernwinkelgebied 'flink vergroenen'. Maar daarvoor moeten de bomen eerst wijken. Groenliefhebbers protesteerden twee jaar geleden al tegen de kap

Bomenrij

,,Zonde, de bomenrij in het straatje bij de Primark zorgde voor een mooi beeld in de stad", zegt Bram van Beurden van Stichting Stadsbomen. ,,Niet alleen wordt de ruimte voor groen daar kleiner, de Primark heeft ook een aanvoerroute nodig. Het lijkt me niet dat daar nog zo'n rij bomen terug kan komen."

Als de straat maar iets van groen terugkrijgt, zegt Katterug-bewoner Ton van Oudheusden met een blik op de werkzaamheden. Al vindt hij de kap niet erg. ,,De Tilburgse binnenstad is best wel groen als je het vergelijkt met andere binnensteden." Wat hem dan wel weer opvalt: dat de bomen zo vroeg op de maandagochtend al om waren. ,,Kon er niemand meer protesteren."

Protest

Eerder protest hielp deels: in juni 2015 werden de bomen die zouden worden gekapt al met kruizen gemarkeerd. Zo wilde een anonieme actievoerder laten zien hoeveel bomen er zouden verdwijnen. Dat jaar was B en W nog van plan om er 42 rond het stadskantoor te verwijderen. 

Uiteindelijk zijn het er minder geworden: de monumentale bomen aan de zuidzijde van de voormalige stadswinkel en rond het Paleis Raadhuispaleis blijven staan. Marcel Kattestaart van wijnkoperij Henri Bloem wijst erop dat de gekapte bomen voor zijn zaak - waar de markt op zaterdag staat - meer dood dan levend waren. ,,Het was allemaal niet heel bijzonder." 

Hij is, net als meer winkeliers in het gebied, blij dat er eindelijk iets in dit stukje stad gebeurt. ,,We zitten al een tijd in de rotzooi, fijn dat de uitbreiding van het stadskantoor en de aanleg van het winkelrondje eindelijk beginnen."

'Verschrikkelijk'

George Bedaux - fel gekant tegen de herontwikkeling van het stadskantoor - is kort over de kap: ,,Een verschrikkelijke aanblik." Terwijl Marion Swart van de  handwerkspeciaalzaak, die al 30 jaar aan het plein zit, het juist niet somber inziet. ,,Het is nu een zootje, maar het wordt wel beter. Ik neem aan de we er andere bomen voor terugkrijgen." 

De grote vraag is nog op wat voor manier het groen terugkeert. Net als ondernemers en omwonenden zit ook de stichting Stadsbomen in het planteam dat over de nieuwe groen invulling gaat. Maar aan een vastomlijnd plan ontbreekt het nog. 

,,In het nieuwe plan komen minimaal evenveel bomen terug als dat er zijn gekapt", laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. ,,Deze bomen komen in grote plantvakken en veel minder, zoals nu, in de bestrating."

Vragen

De monumentale platanen naast het Paleis-Raadhuis blijven sowieso staan, maar daar is Stichting Stadsbomen ook niet helemaal gerust op.

,,Tot op drie meter afstand van één van de die bomen komt nieuwe bebouwing te staan", zegt Van Beurden. ,,We hebben in andere situaties in Tilburg al gezien dat dát slecht uit kan pakken voor de bomen, in de Muzentuin bijvoorbeeld. Terwijl de bomen er al stonden toen Vincent van Gogh hier nog rondliep."

Volledig scherm
Verkennende studie naar het groen rond het Willems- en Stadhuisplein. © Gemeente
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement