Volledig scherm
De boomhut die door de gemeente Tilburg werd weggehaald. © Niki van den Brand

Boomhut-des-doods

Di 9 aug: Nú begrijp ik waarom de gemeente zoveel bomen kapt. Kinderen zouden er een boomhut in kunnen bouwen. En dat is levensgevaarlijk. ,,Je moet echt niet willen dat daar iemand uit valt", aldus de gemeente over de boomhut-des-doods.

door Bas Vermeer

Ze werden nota bene geholpen door een 82-jarige senior. Had die niet beter moeten weten? Boomhutten bouwen, dat is iets vooroorlogs. We laten onze 12-jarigen toch ook niet meer in de kolenmijnen werken, ouwe gek.

Hulde voor de sterke arm der wet. Rick, Luka en Nick zitten weer veilig thuis, zoals het hoort.

Lekker achter d'n Playstation bataljons Noord-Koreanen over de kling jagen met een AK-47 in Call of Duty. Of veilig vanuit de sofa striptenten bezoeken en met je auto door voetgangers ploegen in Grand Theft Auto. Hopelijk liggen ze niet in een al te hoge sofa, ook daar kun je uit vallen als je naar het bakje chips op tafel grijpt. Je hebt zo je nek gebroken.

Als jonge knaap bracht ik uren in de bossen door met het bouwen van hutten. Pa en ma hadden er geen omkijken naar. Oorlogvoeren met de bezitters van andere geheime hutten en dan 's avonds achter de computer Nazi's tot bloederige hompen reduceren in Wolfenstein 3D. Die getroebleerde jeugd zou ik mijn kinderen niet toewensen. Mijn nazaten krijgen - vers uit de baarmoeder - een helmpje op en zwembandjes aan.

Misschien is er tegen die tijd ook nog een speciaal brilletje uitgevonden dat op zwart schiet als ze een flard naakt zien. Of als ze een horrorfilm kijken terwijl ze er de juiste leeftijd nog niet voor hebben. En de kinderkamer krijgt geen behang, maar wordt gewatteerd.

Zover is het helaas nog niet. Het is een barbaarse wereld daarbuiten, maar slaap zacht lieve ouders. De gemeente waakt over uw kinderen.