Volledig scherm
De nieuwe route. © Gemeente Tilburg

Bouw stadskantoor begint bijna: Primark-tunnel en kunst van Calon verhuizen

Ma 10 sept: Nog een paar weken en dan begint de bouw van het Tilburgse stadskantoor. Daarom wordt de 'Primark-tunnel' afgebroken en verhuist het kunstwerk van Sigrid Calon

Het viel bezoekers aan de stad de afgelopen week al op: 'opeens' was een deel van het kunstwerk van Sigrid Calon verdwenen. Het werk fleurde de sloopwerkzaamheden rondom het stadskantoor juist zo mooi op. Niet getreurd: de kunst is weggehaald, maar duikt iets verderop weer op. 

Looproute

Volledig scherm
Een deel van het kunstwerk is al weggehaald, het verhuist naar de nieuwe route. © Bas Vermeer

Omdat de sloop van het stadskantoor bijna is afgerond en de bouw over een paar weken begint, veranderen de routes tussen het Stadhuisstraatje en de Emmapassage. De looproute wordt verlegd naar de doorgang tussen de panden van Max herenmode en D-reizen. Het gebied tussen Max en de Primark wordt ingericht als een tijdelijk groen pleintje. Daar duikt het werk van Calon weer op. 

Dat tijdelijke pleintje blijft er nog best een lange tijd liggen. Eind volgend jaar moet het werk aan het stadskantoor zijn afgerond en verhuizen de ambtenaren terug. Rond die tijd krijgt het pleintje een permanente invulling. 

Het wordt uiteindelijk 'een verdiept lommerrijk pleintje met een watermuur'. De ruwe vorm van de muur staat er al, pas na voltooiing van het stadhuis gaat het water stromen. Ondertussen hoopt de gemeente nog dat de eigenaar van het 'Max-pand' het pand sloopt en vervangt door passende nieuwbouw.

Volledig scherm
De watermuur. © MTD Landschapsarchitecten