Volledig scherm
De brandweer maakt een praatje met het publiek © Niek Willems

Brandweerdemonstratie voor het gemeentehuis: 'Mooi speelgoed'

Hoe voelt het om in een brandweerpak te lopen? Hoe zwaar voelt zo'n brandslang precies? Om voorbijgangers kennis te laten maken met het vak, hield de brandweer zaterdagmiddag een meet-and-greet in Tilburg.

Door Niek Willems

Er staan twee brandweerauto’s voor het gemeentehuis op het Stadhuisplein. Brandweerlieden wandelen rond om een praatje te maken met het publiek. De aanleiding van de meet-and-greet is de stroeve onderhandelingen tussen de werkgevers en de vakbonden. Veel corpsen zijn tegen het plan om de pensioenleeftijd te verhogen van 55 naar 62 jaar en willen een inkomensgarantie.

Risico's
,,We willen de mensen laten ervaren hoe zwaar ons werk kan zijn", vertelt brandwacht Bram van der Burgt. ,,Sommige mensen denken dat we de hele dag zitten te kaarten in de kazerne. Maar we werken 24 uur en we hebben veel taken. Denk aan het onderhouden van voertuigen, sporten en gezamenlijke oefeningen. De afgelopen nachten zijn we alleen maar op pad geweest." Volgens Van der Burgt brengt het beroep ook veel lichamelijke klachten met zich mee, vooral bij de wat oudere brandweerlieden. ,,Er zijn medische bewijzen die aantonen dat het gevaarlijk is voor 60-plussers om 's nachts uit bed te komen. Je hartslag gaat dan in korte tijd snel omhoog. Daardoor krijgen veel brandweerlieden hartproblemen."

'Mooi speelgoed'
De actie kan rekenen op nieuwsgierige passanten. Vooral de jongens kijken hun ogen uit. Een knul krijgt een rondleiding van een brandweerman, die hem in het karretje van de hijskraan zet. ,,Mooi speelgoed hè", roept zijn moeder. Een andere jongen mag een brandweerpak aantrekken. Zijn moeder haalt haar telefoon erbij en maakt trots een paar kiekjes. Ook ligt er een pop van 50 kilo op de grond, die voorbijgangers mogen optillen. Passant Peter Claassens wenst een brandweerman succes met de actie. ,,Mijn vader was ook brandweerman. Deze mensen worden ondergewaardeerd. Ze lopen veel risico. Dat is de laatste tijd veel groter geworden. De branden zijn tegenwoordig heftiger, omdat veel meubels synthetisch zijn en de huizen beter zijn geïsoleerd."

Ook op bedrijvenpark Vossenberg en in winkelcentrum de Heyhoef zijn zaterdagmiddag meet-and-greets op poten gezet. De brandweer heeft bewust gekozen voor een 'vriendelijke' demonstratie, legt Van der Burgt uit. ,,We willen de burgers niet de dupe laten worden van het conflict. We hadden ook de cityring dichtzetten of op de snelweg kunnen staan. Maar dat is het laatste wat we willen."