Volledig scherm
© Niek Willems

Bruers wil met Social Salon ‘sociale revolutie’ ontketenen

Za 12 sept: Het moet een groot artistiek centrum worden vol creatieve ondernemingen: het Duvelhok. De voormalig textielfabriek uit 1862 leverde zaterdag de Social Salon op, waar (dementerende) senioren terecht kunnen voor een knipbeurt, manicure en pedicure.

door Niek Willems

In 1862 werd het Duvelhok gebouwd als katoenspinnerij. Precies honderd jaar later zag cabaretière Karin Bruers het licht: “Ik ben een reïncarnatie van een arbeider”, grapt ze.

De Tilburgse entertainer liep al lang met het idee rond om het pand te kopen. Bruers wilde meer focus op creatief ondernemen en wat minder op de bühne. In mei 2014 kon ze samen met haar partner Cees Kools eindelijk aan de slag met de verbouwing van het autenthieke gebouw aan de Sint Josephstraat . De ziel van het gebouw mag niet verloren gaan: “Dus verbouwen we alleen de dingen die nodig zijn”, zegt Cees.

“Ik ging voor het B&W op mijn knieën om dit pand te kopen”, vertelt Bruers. In eerste instantie dacht de gemeente dat dit financieel niet haalbaar was, maar dankzij een subsidie van het Ministerie van OCW lukte het ze uiteindelijk om de fabriek te kopen.

Social Salon
Het Duvelhok moet een groot artiestiek centrum worden, vol met creatieve bedrijvigheid. Denk aan een atelier voor leerlingen van de Nieuwste School, een werkplaats voor de Social Sofa’s, een Concept Store, een horecagelegenheid, een beeldentuin en nog veel meer artistieke uitspattingen.

“Ik kon niet wachten met de opening van de de Social Salon”, zegt Bruers. Volgens de cabaretière is de maatschappij door alle bezuinigingen in de zorg killer geworden: “Met dit idee willen we senioren een leuke dag bezorgen. Mijn moeder was dement en wilde niet naar van die geforceerde dagbestedingen. Tijd voor iets anders. Ik bedacht me: wat vindt ze leuk? Toen ontstond dit idee.”

‘Buurten’
Senioren kunnen langskomen voor onder andere een knipbeurt, een pedicure- en manicurebehandeling of bijvoorbeeld een voetmassage. “Daar kun je elke oudere wel blij mee maken. En voor de minderbedeelden hebben we een speciaal potje via crowdfunding gespaard.” Dat allemaal onder het genot van een bakkie koffie en een koekje. En er mag gebuurt worden, want de Social Salon wil senioren – mantelzorgers zijn uiteraard ook welkom – een fijn dagje bezorgen.

‘Sociale revolutie’
Het moge duidelijk zijn: Karin is ambitieus: “Ik wil met dit idee een sociale revolutie ontketenen. Veel ouderen zijn eenzaam. Bijvoorbeeld in de grote vakantie is iedereen weg. We moeten elkaar een beetje helpen.”

Wanneer acht zij het Duvelhok een geslaagde onderneming? “Wanneer de plek uitgroeit tot een sociale ontmoetingsplek.” Maar, de schoorsteen moet natuurlijk ook roken. Het Duvelhok wil zijn eigen broek op kunnen houden. De twee eigenaren verwachten winst te halen uit exposities, de verkoop van kunst en de exploitatie van de Social Sofa’s.

Volledig scherm
© Niek Willems
Volledig scherm
© Niek Willems
Volledig scherm
© Niek Willems