Volledig scherm
De Tilburgse Stadscamping. © Arnold Verplancke

Buurt protesteert tegen komst Stadscamping naar NOAD-terrein

Di 17 apr: Omwonenden van het NOAD-terrein voeren actie tegen de Stadscamping omdat ze voor overlast vrezen. Wethouder Berend de Vries kreeg 150 handtekeningen overhandigd.

door Bas Vermeer

'Wij willen geen stadscamping', staat in kapitalen op de petitie die een flink aantal buurtgenoten ondertekende. De Stadscamping bevindt zich de komende dagen in Moerenburg - tijdens het Roadburn Festival - en verkast daarna naar het NOAD-terrein. Maar omwonenden rond het voormalige voetbalcomplex willen die verhuizing tegenhouden. 

24/7

Quote

We zijn ook geen heiligen hoor, maar in zulke groten getale in deze buurt...

Josyne van Boldrik

Waarom? ,,Moet je je eens voorstellen dat je hier woont", zegt Josyne van Boldrik (22). Aan de overzijde van de Melis Stokestraat begint het NOAD-terrein, waar de Stadscamping dit seizoen wil neerstrijken. ,,En dat die camping straks continu open is." Samen met buurtgenoot Claudia Haverland (29) startte ze de handtekeningenactie.

Beiden vrezen dat het te druk wordt en gasten voor overlast zorgen. ,,Het gaat om best grote evenementen", vertelt Haverland. Tijdens Mundial kampeert er zo'n 500 man, tijdens de introductie van Fontys 750 studenten. De camping, die volgende zomer voor altijd op het Spoorpark staat, wil ook heel het seizoen open. Doorlopend kunnen er 100 campinggasten (30 staplekken) terecht. 

,,Er wordt geen drank geschonken, het zijn vredelievende mensen, zo wordt het ons voorgespiegeld", zegt Haverland. ,,Maar goed, we zijn wel wat realistischer: als je weet dat studenten van de hbo-opleiding hier gaan kamperen. Onder andere dan hé. Die mensen van Mundial drinken en roken er ook één." Buurtgenoot Van Boldrik: ,,We zijn ook geen heiligen hoor, maar in zulke groten getale in deze buurt ..." 

En ja, ze weten dat het 'slechts één zomer is'. ,,Die reactie krijg je heel vaak. Maar wat zou jij ervan vinden als er zes maanden lang een camping voor de deur staat? En dat 24 uur per dag, 7 dagen per week."

'Fluisterstil'

Quote

Op het terrein worden geen feesten gehouden, muziek mag je alleen maar tot het hek horen en na 23.00 uur is het fluister­stil

Brigitte Blanken

De Stadscamping is een typisch Tilburgs geval van 'not in my back yard'. Vijf jaar geleden protesteerden omwonenden van het Van Gend & Loos-terrein (het toekomstige Spoorpark). Die kritiek verstomde al snel. 

Ook in Moerenburg was 
het begin stroef. ,,We hebben in ons bestaan nog nooit een klacht gekregen over overlast", zegt 'campingbaas' Brigitte Blanken. ,,En op het Spoorpark krijgen we nu zelfs een vaste plek. Ik snap heel goed dat het spannend is voor omwonenden, maar ik heb er vertrouwen in dat ze nergens last van zullen hebben."

Ze overlegt over de mogelijke pijnpunten met een klankbordgroep waar ook bewoners in zitten, aldus Blanken. ,,Op het terrein worden geen feesten gehouden, muziek mag je alleen maar tot het hek horen en na 23.00 uur is het fluisterstil." Ze nodigt de omwonenden, die alsnog hun bedenkingen hebben, uit om op de Roadburn-camping te komen kijken. Binnenkort is er een tweede informatiebijeenkomst voor de buurt. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement