Volledig scherm
Joep Schmitz en Yannick Verhoeven

Cairo Liberation Front: van Dubai terug naar Tilburg

Woe 25 mrt: Het gaat lekker met het Tilburgse dj-gezelschap Cairo Liberation Front. Verdomd lekker. Nog maar net een dag terug uit Dubai blikken ze vooruit: het is tijd voor een feest in thuisstad Tilburg.

door Bas Vermeer

Sinds we er twee jaar geleden op Stadsgezicht over schreven, is er veel veranderd, vertelt Yannick Verhoeven (24). De Tilburger bundelde samen met Joost Heijthuijsen - en niet veel later Joep Schmitz (23) - de krachten om Electro Cha3bi' (u zegt: electro sjaabi) op de kaart te zetten.
De muziekstroming is ontstaan in de achterstandswijken van het Egyptische Caïro. Het traditionele geluid wordt gemengd met westerse genres als hiphop, r&b en electro.

Touren
Twee jaar na dato touren Schmitz en Yannick over de hele wereld (Heijthuijsen is te druk voor het touren, met onder meer de organisatie van festival Incubate). De twee deden het afgelopen tien landen aan - van de Verenigde Arabische Emiraten tot Zwitserland - en gaven zo'n 50 shows weg. 'Het Front' heeft inmiddels een residency in Londen en staat deze zomer op grote festivals als Best Kept Secret, Dauwpop en Zwarte Cross.

Tilburg
"Juist omdat we zo veel op pad zijn wilden we iets in onze thuisstad Tilburg doen", aldus Yannick. Tijdens Incubate hadden ze al een eigen feestje onder de naam Eurabia in café Extase. "Een succesvol voorproefje", klinkt het. "Daarom pakken we nu met een groter feestje uit in de Hall of Fame. Voor de aankomende editie - in mei - halen we Mumdance (uit Groot-Brittannië) naar Tilburg, daar zijn we zelf heel erg fan van. Hij draaide eerder in Paradiso, bij STRP. Het is mooi om hem hier in de stad een plekje te kunnen geven."

Yannick hoorde via via dat stadsgenoten Banganagangbangers ook fan waren van Mumdance, 'dus vandaar dat ik ook hen heb uitgenodigd.' Daarnaast komt de Gentse garageband de Mind Rays langs. "Een heel ander soort muziek", zegt Schmitz. "Maar die mix pakte bij de eerste editie van Eurabia ook goed uit. Goede vibe, goede energie, daar draait het in de muziek om."

Dance
Voor de visuele kant van zaken op 21 mei tekent VJ VeeMee (Michelle Van Mil). "Eveneens een Tilburgse", zegt Yannick. "Als je het uit de stad kan halen, waarom zou je dan verder zoeken?" Een stad die volgens de twee sowieso 'ontzettend is gegroeid'. "Twee, drie jaar geleden was er weinig op het gebied van dance, dat is nu zo anders. Het is mooi om daar op deze manier ook aan bij te kunnen dragen."