Volledig scherm
Tijdens Play me i'm yours stonden er 101 piano's in de stad, ook bij het station. Archiefbeeld BeeldWerkt

Campagne voor tóch een piano in station Tilburg

Vrij 4 mrt: Een piano in het fonkelnieuwe station van Tilburg? De NS gaf begin dit jaar met een ferm 'njet' te kennen dat het niet gaat gebeuren. Maar dat is tegen dovemansoren gericht.

door Bas Vermeer

Een paar Tilburgers hebben de petitie/Facebook-campagne 'Piano op Tilburg Centraal' in het leven geroepen met de hoop de NS tot inkeer te brengen. "Wij willen heeeeeeeeeeeel graag een piano op Tilburg centraal!" De pagina hoopt honderden (duizenden) likes bijeen te sprokkelen. "Zodat we straks vol overtuiging aan kunnen kloppen bij de gemeente en de NS."

'Niet bij laten'
De pagina werd in leven geroepen door Dirk de Leeuw, één van de Awesome Foundation-leden. Awesome houdt één keer in de twee maanden een pitchavond over ideeën die de binnenstad mooier zouden kunnen maken. Tijdens de pitchavond deze week kwam Nicholas Calder met het idee voor een piano in het station op de proppen. "Ik kwam één stem te kort om te winnen", zegt de 24-jarige Calder. "Maar we willen het er niet bij laten zitten."

Calder wil reuring op het station: "Tijdens Play me i'm yours (toen festival Incubate 101 piano's in Tilburg neerzette - BV.) leefde de stad op, wij hebben in Tilburg nu een prachtig station, maar het is zo kaal en kil binnen. Daar kan een piano verandering in brengen."
Overigens kan Calder op steun rekenen van de politiek (of in ieder geval een deel), eerder al werd vanuit het gemeentehuis hetzelfde plan geopperd.

'Geen plek'
Of de NS te vermurwen is? Het lijkt er niet op. "Het is niet zo dat het idee ons niet bevalt, maar er is gewoon geen plek", reageert een NS-woordvoerder. "Dan kun je er wel handtekeningen tegenaan gooien, maar dan is er nog steeds geen plek. Ook niet als de verbouwing helemaal is afgerond." Met 'plek' bedoelt de NS dat reizigers zich nergens anders kunnen terugtrekken als ze niet naar de piano willen luisteren. Dat argument werd eerder al te berde gebracht.