Volledig scherm
Draaimolen Festival tijdens de eerste editie op Charlotte Oord. Archieffoto BeeldWerkt

Charlotte Oord 'toplocatie' voor Draaimolen Festival

Zo 20 sept: Wat in eerste instantie niet de bedoeling was, bleek achteraf toch een groot succes: Draaimolen Festival op het terrein van voormalig revalidatiecentrum Charlotte Oord. Het is voor het eerst dat er een festival op dit terrein werd georganiseerd. En het valt in de smaak.Door Zoë Lefèvere

Vanaf de weg rondom het terrein wordt het sfeertje eigenlijk al weergegeven: een beetje mysterieus en sprookjesachtig. De lichten van de twee podia schijnen op en door de verschillende donkere boomtoppen en de diepe bastonen banen zich een weg door de houten stammen.

Sprookjesbos
Eenmaal binnen, gefouilleerd en al, leidt een pad naar een soort binnenplaats waar er weer verschillende kanten op kan worden gegaan. Er zijn twee podia, er is een aparte hoek met eten en een chill-out. Voor wie er ooit is geweest, die laatste heeft wel wat weg van het beeld op Best Kept Secret: lampjes in de bomen, stronken op de grond en zitten maar.

Door de locatie en aankleding ademt Draaimolen dit keer sowieso een beetje het Best Kept Secret-sfeertje uit. Maar die aankleding had van sommige nog wel wat meer gemogen: “Nog net iets meer lampjes hier en daar in de bosjes zou het nog leuker maken”, vindt Stephanie Bours (25). “Verder vind ik het hier echt fantastisch. Draaimolen zet Tilburg echt op de kaart.”

Ver weg maar toch thuis
Voor Josje van Engelen (20) en Laure van de Kruijs (25) is het de eerste keer op het festival. “Je hebt niet het gevoel alsof je op een festival in Tilburg bent. Door de bossen heb je het idee alsof je ergens heel ver weg bent, dat geeft wel extra sfeer.”

De organisatie van Draaimolen is zelf ook erg blij met de locatie, ondanks dat het niet het originele plan was om hier neer te strijken. “We krijgen ontzettend veel positieve reacties, dat is natuurlijk super tof,” vertelt organisatielid Gaby van Brunschot (25). “Het heeft namelijk best veel moeite gekost om op deze toplocatie terecht te komen en om het terrein te krijgen zoals het nu is.”

Groei
Het festival trok vorig jaar nog zo’n 3500 bezoekers. Gisteren waren dat er 6000. Een behoorlijke groei dus. “We zien dat er steeds meer mensen van buiten Tilburg naar het festival toekomen”, vertelt Gaby. “Deze keer hadden we ook bezoekers uit Lissabon en volgens mij zelfs Abu Dhabi.”

Het natuurgebied is groot genoeg om die 6000 man een plekje te bieden. Bezoeker Cas Franken (20) vindt het de grootte van het terrein een absoluut pluspunt, maar durft toch een klein puntje van kritiek te hebben: “Het enige wat ik jammer vind, ook al heb ik er zelf geen last van, is dat de meiden heel erg lang in de rij moeten staan voor de dameswc’s. Daar hadden er wel wat meer van mogen zijn.”

Waar de volgende editie van Draaimolen Festival plaatsvindt, is nog niet bekend.

Volledig scherm
Volledig scherm
© Draaimolen Festival