Volledig scherm
Chocolatier Dries Michels ontwerpt bijzondere bonbons. © Janneke Konings

Chocolatier mikt op pand in IJzerstraat

Ma 16 nov: De standaard bonbons met een te vette hazelnootvulling kennen we inmiddels wel. Tijd voor wat frissere smaken, vindt Dries Michels. Via crowdfunding wil hij vóór Kerstmis als chocolatier aan de slag in een winkel aan de IJzerstraat.

Door Niek Willems

De 24-jarige Tilburgse kok hoefde niet lang na te denken over zijn bedrijfsnaam Friandries. Het is een knipoog naar de friandise, een lekkernij voor bij de koffie. Het wordt een winkel waar mensen een kopje koffie kunnen drinken onder het genot van zijn chocoladecreaties. "Bij een bonbon denken mensen al gauw aan een vette vulling van hazelnoot en botercrème. Dan zeg ik: 'Probeer de mijne eens.'" Michels experimenteert met aparte smaakcombinaties.

Hij werkt graag met fruit: denk een friandise met mandarijn en tijm, of aan de combinatie van pistache en framboos. "Maar het moet wel toegankelijk blijven", benadrukt hij. Naast bonbons wil hij ook fudge, nougat en kleine koekjes serveren. Friandries moet los van zijn winkel een grote leverancier worden. Maar hij waagt zich niet aan taarten: "Dat past niet in mijn concept."

Verliefd
Dries werd in het laatste jaar van de koksopleiding verliefd op het bruine goed. "Toen leerde ik omgaan met chocolade. Het is een moeilijk product om mee te werken", benadrukt hij. Nauwkeurigheid is een vereiste: "Chocolade smelt tot maximaal vijftig graden, daarna verbrandt het."

Michels begon een jaar geleden onder de naam Friandries. "Ik woonde toen in een studentenhuis en had weinig plek om te werken. Ik kon bij mijn opa en oma aan de slag, zij hadden een kamer over." Maar dat was niet altijd even handig. Want voor de kleinste oplage moest hij naar Hilvarenbeek. Zijn klantenbestand breidde steeds verder uit: lunchcafé Nieuwland – waar hij momenteel werkt – is een trouwe afnemer, net als een juwelier uit Amsterdam en de Karpendonkse Hoeve uit Eindhoven, met een Michelinster niet de minste.

De ambitieuze chocolatier deed ook mee aan de lekkerste bonbon van Nederland. Zijn friandise met rode bieten en basilicum haalde de finale, maar helaas ging hij met lege handen naar huis. Nou ja, niet helemaal. Want hij was een ervaring rijker. Woensdag start de crowdfunding. Hij wil zo snel mogelijk open, zodat hij de Kerst nog kan meepakken. Er is minimaal 5.000 euro nodig om Friandries te openen. De donateurs krijgen een presentje: chocolade natuurlijk.

De namen komen ook op een deel van de muur in de winkel te staan. "Het is mijn doom om mensen te zien genieten van mijn friandises. Daar heb ik geen grote winkel voor nodig."

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Tilburg naar bd.nl/stadsgezichttilburg.

Blogs