Volledig scherm
Cinecitta Tilburg © Joris Buijs / PVE

Cinecitta grijpt naast prestigieuze renovatie-prijs, Mauritshuis wint

Woe 3 juni: Helaas, helaas. Cinecitta aan de Willem II-straat in Tilburg heeft niet de Gulden Feniks-prijs gewonnen voor het opkalefateren van de arthouse bioscoop. Het Mauritshuis ging er met de prijs vandoor, zo werd woensdagmiddag op de Provada bekendgemaakt.

De Gulden Feniks is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de onafhankelijke stichting Nationaal Renovatie Platform. De stichting stimuleert 'duurzaam gebruik van de bestaande omgeving'.

​Cinecitta werd in de categorie renovatie genomineerd 'voor alle soorten gebouwen die na renovatie weer een aantoonbare, duurzame toekomstwaarde hebben gekregen. En dat met behoud van hun oorspronkelijke functie'.

Nieuw leven
Die categorie (één van de vier) kreeg dit jaar ook de meeste inzendingen vanuit het hele land, 53 in totaal. De jury nomineerde vier projecten: het Mauritshuis (Den Haag), Sijthoff City (Den Haag),Klussen op de Klarenstraat (Amsterdam) en Cinecitta.
Uit het juryrapport: “Dit buitengewone sympathieke hartwerk van de initiatiefnemer wens je elke stad toe. Het nieuwe leven van Cinecitta kan de stad versterken.”

Ach heel verrassend is het verlies niet: dat het Mauritshuis zou winnen voorspelden we eerder al (in deze blog, onder het tussenkopje 'Sympathiek').
En als er een categorie was voor 'doorzetten' had Cinecitta sowieso gewonnen. Eind 2012 zou de bioscoop eigenlijk de deuren open, maar de tegenslagen stapelden zich op. Uiteindelijk ging de arthouse bioscoop in de zomer van 2014 toch nog open.