Volledig scherm
Cinecitta voor de verbouwing

Cinecitta Tilburg, belangrijke plaats van herinnering

Woe 16 okt: Cinecitta. Een belangrijke plaats van herinnering. De ontmoeting met mijn eerste geliefde, het begin van mijn studietijd, veel films met vrienden en vriendinnen, de plaats waar diepgaande gesprekken ontstonden.

een gastblog van Stephanie Freij

De eerste keer alleen in een zaal, de plek waar ik inspiratie opdeed, de plek voor rust tijdens mijn drukke bestaan.​

Ik kwam graag in Cinecitta maar mijn spierziekte en rolstoel veranderden mijn plaats van herinnering in een obstakel.
Vele bevriende ruggen kregen het zwaar wanneer ze mij uit de rolstoel tilden en trappetjes opgingen om mijn lijf in een bioscoopstoel te settelen.
Theaters Tilburg wist in deze tijd wel in mijn behoefte te voorzien, ook nu ik in een rolstoel zat.

Na geruime tijd Cinecitta te hebben ontweken besloot ik nog eenmaal naar de plaats van mijn herinnering te gaan, voor het rijksmonument ging verbouwen. Het was uitgerekend - en zeer toepasselijk - de Franse film ‘Intouchables’ die ik als laatste film zag in mijn vertrouwde Cinecitta.

De film is een onverwacht pleitbezorger voor meer zelfregie. De hoofdpersoon, in rolstoel, krijgt de ruimte om aan te geven wat belangrijk voor hem is, voert daardoor de regie zodat hij gezien en erkend wordt als mens.
Ook in een totaal afhankelijke situatie.

De film laat mooi zien hoe de invalide hoofdpersoon mondiger wordt, duidelijker laat weten wat hij wel en niet wil, grenzen aangeeft, zijn behoeftes uit. Zijn omgeving schrikt in eerste instantie, maar danst uiteindelijk met hem mee; iedereen wordt losser, opener en vrijer.

Laat mensen in kwetsbare situaties niet in de steek onder het mom van zelfredzaamheid, maar biedt passende ondersteuning, sluit aan bij drijfveren en eigen kracht. Luister goed naar hun vraag, ook al wordt die je niet direct gesteld.
Leer van Intouchables: faciliteer zelfregie en laat je kwetsbare medemens niet in de steek.

Ik hoop dan ook dat Cinecitta een voorbeeld neemt aan Theaters Tilburg wat betreft de toegankelijkheid, dat Cinecitta ook mensen in een rolstoel met liefde in het vernieuwde huis ontvangt.
Ik hoop dat Cinecitta weer opnieuw mijn geliefde plaats in mijn stad mag worden, de plaats waar mijn herinneringen mogen ontstaan, waar mijn herinneringen mogen huizen en dat Cinecitta de plaats zal zijn waar ik me thuis voel.

My true disability is not having to be in a wheelchair.
It’s having to be without her.

Stephanie blogt ook op haar eigen site: Livehigh.