Volledig scherm
Knelpunten op en rond de cityring. © Adviesbureau Goudappel Coffeng

Cityring moet veiliger: tweede proef volgende maand van start

Do 6 sept: De tweede proef om de Tilburgse cityring veiliger te maken gaat volgende maand van start op de Noordhoekring. De rijbaan wordt met markeringen optisch versmald zodat automobilisten vaart minderen. En de oversteekplaatsen worden met speciale verlichting beter zichtbaar gemaakt. 

Het is de tweede van de drie proeven die samen tot een veiligere cityring moeten leiden. De eerste proef heeft de stad al achter de rug: via een camerasysteem werd gekeken hoe druk het op de cityring was. Op rustige momenten werd één baan van de Heuvelring afgesloten zodat automobilisten rustiger moesten rijden.

Proef drie staat na carnaval op het programma. Op de Schouwburgring wordt de linkerrijstrook dichtgezet, waarschijnlijk tussen de Bisschop Zwijssenstraat en het Louis Bouwmeesterplein. 

Ongelukken

Waarom dat allemaal nodig is? De cityring staat bij veel Tilburgers bekend als racebaan. Tussen januari en september vorig jaar vonden er 100 verkeersongevallen plaats, ruim de helft daarvan 's avonds en 's nachts. En dat is dan nog eens niet het volledige aantal: niet ieder ongeluk wordt bij de politie gemeld.

De politie controleerde vorig jaar extra op te hard rijden. Tijdens 26 snelheidscontroles - van juli tot september - werden er bijvoorbeeld 1.749 boetes uitgeschreven (en twee rijbewijzen ingevorderd) bij een controle van 50.000 voertuigen. De hoogste gemeten snelheid was 105 kilometer per uur, dat is 55 kilometer per uur te hard. 

(Verhaal loopt onder de afbeelding door)

Volledig scherm
Verkeersongevallen die de politie registreerde op de cityring, van januari tot september 2017. © Adviesbureau Goudappel Coffeng

Kosten

Hoewel de proeven tijdelijk zijn, moet de gemeente er wel een flink bedrag voor neertellen. De proef op de Heuvelring kostte 220.000 euro, voor die op de Noordhoekring wordt 102.000 euro uitgetrokken. Althans, dat wil verkeerswethouder Mario Jacobs, de raad stemt maandag over het voorstel.

,,Alle gegevens die uit de drie proeven komen, worden eerst geanalyseerd voor we permanente veranderingen invoeren", vertelt Jacobs. ,,Misschien werken alle drie de maatregelen samen wel heel goed, dat kunnen we nu nog niet beoordelen." Of hij echt denkt dat er een oplossing tussen zit? ,,Dan kijk je ver vooruit, maar ik zie mogelijkheden."

De proef in oktober duurt acht tot twaalf weken. De precieze invulling wordt nog bekendgemaakt. 

Blogs