Cityring moet veiliger: tweede proef volgende maand van start
Do 6 sept: De tweede proef om de Tilburgse cityring veiliger te maken gaat volgende maand van start op de Noordhoekring. De rijbaan wordt met markeringen optisch versmald zodat automobilisten vaart minderen. En de oversteekplaatsen worden met speciale verlichting beter zichtbaar gemaakt.
Delen per e-mail
Het is de tweede van de drie proeven die samen tot een veiligere cityring moeten leiden. De eerste proef heeft de stad al achter de rug: via een camerasysteem werd gekeken hoe druk het op de cityring was. Op rustige momenten werd één baan van de Heuvelring afgesloten zodat automobilisten rustiger moesten rijden.
Proef drie staat na carnaval op het programma. Op de Schouwburgring wordt de linkerrijstrook dichtgezet, waarschijnlijk tussen de Bisschop Zwijssenstraat en het Louis Bouwmeesterplein.
Ongelukken
Waarom dat allemaal nodig is? De cityring staat bij veel Tilburgers bekend als racebaan. Tussen januari en september vorig jaar vonden er 100 verkeersongevallen plaats, ruim de helft daarvan 's avonds en 's nachts. En dat is dan nog eens niet het volledige aantal: niet ieder ongeluk wordt bij de politie gemeld.
De politie controleerde vorig jaar extra op te hard rijden. Tijdens 26 snelheidscontroles - van juli tot september - werden er bijvoorbeeld 1.749 boetes uitgeschreven (en twee rijbewijzen ingevorderd) bij een controle van 50.000 voertuigen. De hoogste gemeten snelheid was 105 kilometer per uur, dat is 55 kilometer per uur te hard.
(Verhaal loopt onder de afbeelding door)
Kosten
Hoewel de proeven tijdelijk zijn, moet de gemeente er wel een flink bedrag voor neertellen. De proef op de Heuvelring kostte 220.000 euro, voor die op de Noordhoekring wordt 102.000 euro uitgetrokken. Althans, dat wil verkeerswethouder Mario Jacobs, de raad stemt maandag over het voorstel.
,,Alle gegevens die uit de drie proeven komen, worden eerst geanalyseerd voor we permanente veranderingen invoeren", vertelt Jacobs. ,,Misschien werken alle drie de maatregelen samen wel heel goed, dat kunnen we nu nog niet beoordelen." Of hij echt denkt dat er een oplossing tussen zit? ,,Dan kijk je ver vooruit, maar ik zie mogelijkheden."
De proef in oktober duurt acht tot twaalf weken. De precieze invulling wordt nog bekendgemaakt.
Verder in het nieuws
-
Stadsportret wijkagent Erwin van Erve: ‘Speciale ondersteuning vond ik flauwekul. Tot dat moment’
Za 22 feb: Bijna twee meter lang, zware stem, gestoken in politie-uniform: de Tilburgse wijkagent Erwin van Erve oogt ietwat vervaarlijk. Maar ook stoere kerels huilen. -
Stadsgezicht Tilburg
-
Oplossing om Trouwlaan veiliger te maken is té ingrijpend, gemeente neemt wel tussenstappen
Vrij 22 feb: Maak van de Trouwlaan een eenrichtingsstraat en weer het doorgaand verkeer naar de Ringbaan-Zuid. Dat is, stelt een onderzoeksbureau, de oplossing om de straat veiliger te maken voor fietsers. Alleen is het ook meteen een veel te ingrijpende oplossing, daarom kiest de gemeente voorlopig voor tussenstappen. -
Nachtelijk Tilburg wil pronken met licht: kroepoekdak als ‘stralende kroon’ en Stationsstraat als verlichte stadsentree
Do 21 feb: Op Tilburgs lichtgebied in de nachtelijke stad staat veel te gebeuren. Verlichting - ‘een stralende kroon’ - die het befaamde stationsdak recht doet. Panden in de Stationsstraat die worden uitgelicht, zodat bezoekers de straat herkennen als belangrijke stadsentree. En een busstation dat ‘s avonds oplicht als er mensen langs lopen. -
PREMIUM
Vooruit met de Mersjant, liefst aan zij-armpje Piushaven
TILBURG - Het eerste plan voor de transformatie van de noordwand van de Koopvaardijstraat is bijna 15 jaar oud, maar de nieuwe eigenaar laat er geen gras over groeien. ,,We willen zo snel mogelijk aan de slag", zegt Diederick Kruijssen van Census Real Estate.
-
Na jaren zwerven is Stadscamping klaar voor thuishaven, hoopt er twee spoorwegwagons op de rails te zetten
Woe 20 feb: De ene is namaak, de andere een echte. De Tilburgse Stadscamping hoopt twee spoorwegwagons weer op de rails in het Spoorpark te zetten (het vroegere Van Gend & Loos-terrein). De camping kan daar, na jaren zwerven, over twee maanden eindelijk open. Het hele jaar door op een vaste stek. -
Voor bierliefhebbers die van hardlopen houden (of andersom): Deense Mikkeller Club strijkt in Kandinsky neer
Woe 20 feb: Hardlopen en daarna een pintje pakken. Overal in de wereld doken de afgelopen jaren speciale renclubs op: de Mikkeller Running Clubs. Vanaf april is Tilburg aan de beurt. ,,Voor hardlopers die van bier houden en bierliefhebbers die van hardlopen houden”, zegt mede-organisator Dyon Schlebos. -
Bonheur en Prins Heerlijk trekken zich terug uit Villa De Vier Jaargetijden: monument gaat in de verkoop
Di 18 feb: Eén van de prachtigste panden van het dwaalgebied - Villa De Vier Jaargetijden - gaat in de verkoop. Daarmee komt er (voorlopig) een eind aan de horeca-invulling van het pand. ,,We nemen afscheid met pijn in het hart.”