Volledig scherm
Yusuf is een van de vele Turkse kappers die Tilburg rijk is © Niek Willems

Column: de Turkse kapper, zo gewoon gebleven

Veel kappers zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot commerciële knipfabrieken. In tegenstelling tot de Turkse kapper, die niet vergeten is waar het vak om draait.

door Niek Willems

Bij een hippe kapperszaak betaal je 30 euro voor het zitten in de stoel. Het draait tegenwoordig allemaal om beleving; de knipbeurt lijkt soms wel leuke bijkomstigheid. Na afloop vraagt de kapper of je een potje wax wil kopen van 10 euro. En of je de winkel wil aanbevelen bij een vriend, die krijgt dan korting. O ja, sta je al in het systeem?

Geld moet rollen, daar niet van. Maar voor die 30 euro kun je bijna drie keer naar een Turkse kapper, zoals Yusuf in de Koestraat. Een rustige en vriendelijke man die niet meedoet aan al die onzin. Sterker nog, hij heeft niet eens een website of een Facebookpagina. Veel belangrijker: Yusuf weet je naam, geeft je een hand en vraagt of alles goed gaat.

Binnen staan drie kappersstoelen, een massagefauteuil en twee relaxte banken. Er staat zelfs een aquarium. Op de etalage pronkt een foto van Brad Pitt in zijn jonge jaren. Hij heeft lang haar en kijkt zwoel de verte in. De acteur zou zich gevleid voelen als hij in de Koestraat zou lopen. Dat doet hij overigens nooit, maar dat terzijde.

In de zaak meurt het niet naar chemische haarlak. Er klinkt geen hippe muziek. Het is muisstil. Best wel rustgevend. Je kunt altijd binnenlopen. Heel soms moet je een afspraak maken. "Kom morgenmiddag om twee uur langs", zegt hij dan. Yusuf rent niet panisch naar zijn agenda om het op te schrijven. Dat doet-ie gewoon uit het blote hoofd.

Yusuf knipt alleen mannen en kinderen. Hij duwt je van tevoren niet onder een te warme kraan. Binnen een kwartier heeft hij je geknipt. Gehaast? Zeker niet. Tussendoor kijkt hij een paar keer of je kapsel symmetrisch is. En op het einde knipt-ie nog even een vergeten stukje haar weg. Een echte perfectionist.

Toen ik voor het eerst naar de Turkse kapper ging, was ik bang dat ik ongevraagd allerlei ingeschoren figuren in mijn achterhoofd zou krijgen. Ik was bang dat de klanten me weg zouden kijken, omdat ik geen Turks praat. Dat is niet zo. Sterker nog; soms komt er een Turkse vriend binnenlopen die mij ook een hand geeft. Yes, denk ik dan, ik ben one of the guys.

Yusuf is een van de vele Turkse kappers die Tilburg rijk is. Een echte vakman. Alleen loopt hij daar niet zo mee te koop. Zouden meer kappers mogen doen.