Volledig scherm
© Thinkstock

Column: Tilburg, laten we alsjeblieft vroeger op stap gaan

Di 8 nov: We zijn het gewend laat op stap te gaan. Het gemiddelde café of feestje in Tilburg wordt pas écht druk na twaalf uur 's nachts. Laten we alsjeblieft een einde maken aan deze gewoonte.

Door Niek Willems

Het is weekend en je hebt potdomme zin in een feestje. Je gooit de deur van de kroeg open en kijkt om je heen. Er rolt een dorre struik over de vloer en er klinken krekels. Waar is iedereen? O ja, het is 'pas' twaalf uur, denk je terwijl je op je horloge kijkt. Wat een deceptie.

Het valt niet te ontkennen: laat stappen zit vastgeroest in onze cultuur. Het is de normaalste zaak van de wereld om drie uur later binnen te wandelen. Tijdens de vorige Gin Gin stroomde Club Smederij pas om half twee 's nachts vol. Ik herhaal: om half twee. Het gevolg? Iedereen rolt pas om vijf uur 's nachts dronken naar huis. Wat een ellende: de dag daarna pas om één uur wakker worden. Je hebt hoofdpijn, je bent moe en je dag is naar de getver. Het enige wat je wilt doen is in een hoekje kruipen en huilen uit zelfmedelijden.

Roltrapeffect
Waarom doen we dit onszelf aan? Vraag je vrienden waarom ze laat op stap gaan en je krijgt gegarandeerd het volgende antwoord: ,,Omdat iedereen dat doet." Om meteen mijn eigen ruiten in te gooien: ik doe er zelf ook aan mee. Vergelijk het met links op de roltrap staan. Je doet het omdat alle andere mensen voor je óók op de linkerkant van de roltrap staan.

Dit pleidooi komt niet voort uit burgerlijkheid. Daar heeft het helemaal niets mee te maken. Er zijn veel mensen die zich doordeweeks de bilnaad uit hun broek werken en toch zin hebben in een feestje. Maar ze willen nog wel iets aan hun zaterdag of zondag hebben. Dat een café of feest pas om half twee 's nachts op gang komt, draagt daar niet echt aan bij.

Stoer
Indrinken, een verjaardagsfeestje of werk: er zijn genoeg redenen om wat later te komen. Begrijpelijk. Maar toch: waar eindigt het? Gaan we over twingtig jaar pas 's ochtends naar een feest? Of een dag later? Bovendien lijkt het soms wel een houding: écht stoere mensen komen later. Dan lijkt het namelijk alsof je het heel druk hebt. Zeg nou zelf: 'Ik had thuis nog wat dingen te doen' klinkt beter dan 'ik heb de hele avond Patience gespeeld en ongeduldig op mijn horloge gekeken'.

Laten we dus vroeger op stap gaan. Dan zit je de dag daarna fris - correctie: iets minder gaar - op het verjaardagsfeest van je tante. En de mensen die nog even door willen? Ook prima. Maar liever te vroeg gepiekt, dan de dag erna verziekt.

Blogs