Volledig scherm
Het pand van Velerlei © Bas Vermeer

Couscousbar Olives & Spices strijkt in het dwaalgebied neer: ,,De eerste van Nederland"

Do 24 aug: Olives & Spices, zo heet de couscousbar die in het pand van Velerlei aan de Nieuwlandstraat neerstrijkt. ,,De eerste van Nederland", vertelt trotse ondernemer Rachid (43), die samen met zijn vrouw Hayat (39) het concept ontwikkelde.

door Bas Vermeer 

De twee lopen al een paar jaar met het idee rond. ,,Je ziet steeds meer zaken zich op één product richten, zodat ze dat kunnen perfectioneren", vertelt Rachid. ,,Zo heb je bijvoorbeeld Sla, de biologische saladebar die in sla is gespecialiseerd. Daar serveren ze alles van sla, tot sappen en soepen aan toe." 

Specials
Wie straks aan de balie van Olives & Spices staat, kan couscous bestellen en daar zelf ingrediënten aan toevoegen. ,,Denk aan courgette, nootjes, extra paprika, komkommer, et cetera. Het is bij uitstek geschikt voor vegetariërs. Maar we hebben ook specials. De 'Mama Farida' is vernoemd naar mijn schoonmoeder. Die maakt echt waanzinnig lekkere couscous met vlees, groenten, uitjes en rozijnen. Heel authentiek." 

De 'Lela Aicha' draagt dan weer de naam van zijn moeder. ,,De couscous die ze altijd tijdens het Suikerfeest maakt. Couscous met melk en pompoen, heel simpel, maar super lekker." Maar experimenteren willen ze ook: met uitstapjes naar andere keukens, onder meer de Aziatische. 

,,We willen ook 100 procent duurzaam worden", vertelt de ondernemer. ,,Maar we merken dat het best moeilijk is. De grotere bakjes voor de couscous zijn biologische afbreekbaar. Maar kleine afbreekbare bakjes voor de saus zijn nergens te krijgen." 

Droom
Voor de twee is het een droom die uitkomt. In een hoek van het pand, aan de straatzijde, duikt de komende maanden de bar op. ,,We hopen halverwege volgende maand open te kunnen gaan", klinkt het. ,,Maar we zijn echt starters, doen dit vanuit ons eigen spaarpotje en dus moeten we heel creatief te werk gaan. Daardoor ligt de openingsdatum nog niet helemaal vast." 

En ja, ze hebben de ambitie om er een landelijke keten van te maken. ,,We zijn de eerste in Nederland. Maar we willen het eerst hier in Tilburg perfectioneren."

Volledig scherm
Een voorproefje van Olive & Spices. © Olive & Spices
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement