Volledig scherm
L'Olivo aan de Korte Heuvel. © L'Olivo

Culinaire aderlating voor Tilburg: restaurant L'Olivo stopt

Vrij 8 juni: Ay, dat doet pijn. Restaurant L'Olivo aan de Korte Heuvel sluit de deuren. Daarmee verdwijnt één van de beste restaurants (en volgens velen de beste Italiaan) van de stad. 

door Bas Vermeer

Quote

Na twintig jaar dag en nacht keihard werken is het goed zo

Jan Gravestein

,,Op het hoogtepunt stoppen, we kunnen met een goede naam afscheid nemen", zegt eigenaar en chefkok Jan Gravestein. Op de achtergrond speelt mee dat 'het een ramp is om goed personeel te vinden'. En dat er een aanlokkelijk aanbod kwam van Grolsch: die gaat het pand huren om er een horecagelegenheid van te maken. 

,,We hebben de luxe om mooi afscheid te nemen, het restaurant loopt prima", zegt Gravestein. ,,Maar na twintig jaar dag en nacht keihard werken
 is het goed zo."

Ongekend

Volledig scherm
Jan Gravestein © L'Olivo

Het wordt wel even wennen in de Korte Heuvel. In het pand zit al 46 jaar een restaurant, dat is ongekend voor Tilburg. Eerst was dat het populaire Zwitsers restaurant La Petite Suisse van Ueli en Mariette Rohrer. De Rohrers leerden Tilburgers uit eten te gaan, toentertijd telde de stad maar een paar restaurants. 

La Petite Suisse verdween nooit echt, de geest en uitstraling leefden voort in het huidige L’Olivo. Dat omdat L'Olivo-eigenaar Jan Gravestein zo'n beetje opgroeide bij La Petite Suisse. Hij begon er als 15-jarige als afwasser, werd leerling en toen zelfstandig kok. In 1999 nam hij de zaak over.

Bibs

Quote

Sommige van de gasten moesten huilen

Jan Gravestein

Met succes. Het restaurant sleept al jaren achtereen de Bib Gourmand binnen. Dat is een waardering van Michelin voor restaurants met uitstekende driegangenmenu's van 37 euro max. Het wordt soms ook wel de 'halve ster' genoemd.

,,Ja we hebben een heel mooie tijd achter de rug", zegt Gravestein. ,,Sommige van de gasten die ik vertelde dat we stoppen, moesten huilen." Voor hemzelf is het naderende afscheid nog een beetje onwerkelijk. ,,Dat besef komt denk ik pas als we de zaak leegruimen."

Op 23 juni is L'Olivo voor het laatst open, op 24 juni is er een openbaar afscheidsfeest. L'Olivo keert eind dit jaar nog wel op één of andere manier terug in Tilburg, maar daar wil Gravestein verder niets over vertellen. ,,Het wordt in ieder geval geen eetgelegenheid zoals in de huidige vorm, maar culinair wordt het zeker."

Het L'Olivo-pand komt (via Grolsch) in handen van muziekbar Live, twee deuren verderop. Wat zij ermee gaan doen, leest u binnenkort. Het wordt in ieder geval een horecagelegenheid. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement