Volledig scherm
Culisjors keurt

Culisjors keurt: Pims braad- en curryworst

Zo 15 feb: Snacken hoort bij carnaval. Niets zo feestelijk als na een goede polonaise jezelf belonen met een pint en een fijne bittergarnituur.

gastblog van culinair recensent Culisjors

Of beter, een fijne bittergarnituur tijdens de polonaise. Niet voor niets is de eerste plek zeer gewild bij deze prachtige dans, je hebt de handjes immers altijd vrij om even snel een bitterballetje te snaaien.

Was het maar altijd carnaval. Het zijn de ideale dagen om weer eens een rondje te maken langs de Tilburgse vetputten. Zonder schuldgevoel een vette bek halen, voor een uitgebalanceerde maaltijd is simpelweg geen tijd. Klassiekers als een frietje van de Frietboetiek, Broodje Jantje en waarom ook niet, een kroketje van de Febo, ze vinden gretig aftrek. Graag voeg ik daar dit jaar een absolute 'must eat' aan toe: een broodje braadworst danwel de curryworst van Pim's Broodjeszaak aan de Juliana van Stolbergstraat.

Een klein zaakje (het is meer een eetluik) waar sinds enkele jaren perfecte broodjes te krijgen zijn. Prima kwaliteit en met liefde voor het goede product bereid. Het is altijd fijn wanneer dit soort zaken zich met snacks gaan bemoeien. Zeker als ze het simpel houden en snappen dat er soms niets boven een goede doch eenvoudige vette hap gaat.

En dat doet Pim, want dit is een worstje hoor. Daar kom je de carnaval wel mee door. Een flinke jongen, lang en dun. Het ziet er wat koddig uit, zo'n lange slurf die flink buiten het broodje piept. Toch is het een heerlijk moment, eerst de twee uiteinden er af happen voor we aan het broodje beginnen. We missen het knappende velletje maar verder heeft het een uitstekende bite. Lekker vlezig en niet teveel vet. Een van vet druipende kin is zo uitgesloten en dat maakt het de ideale traktatie voor uit het vuistje. De smaakbalans is prima in orde, verrassend subtiel. Ontwaren we daar op eind een licht pitje? Eventuele lamgeslagen smaakpapillen en een leren tong krijgen zo precies dat duwtje in de goede richting.

Mocht die tong een wat zachtere benadering nodig hebben dan is het verstandig eerst de curryworst te genieten. De zalvende werking die de Hela curry (de enige juiste keuze, waar het curry betreft) in zich herbergt is een weldaad voor ieder droog mondgevoel. De worst is dezelfde als de braadworst alleen wordt 'ie nu in stukjes gesneden geserveerd en rijkelijk overgoten met bovengenoemde saus. Bestrooid met een snufje currykruiden is het een genot voor het oog.

Het naar goed Duits gebruik los bijgeleverde broodje maakt het vuisttechnisch wel ietwat onhandig. Voordeel is dan wel weer dat je zonder enig gevoel van schaamte het broodje ruim in de curry kunt dippen. Wie wil dat nu niet?
Dat het maar een nieuwe snackklassieker in onze stad mag worden. Daar kunnen we er niet genoeg van hebben. Tilburg snackstad, dat is pas een staaltje citymarketing om je vingers bij af te likken.
Op zeker!