Volledig scherm
Godelieve Engbersen in 'aksie'. Portret gemaakt door kunstenaar Frans van der Meer

Dag Nachtburgemeester

Za 21 dec: Jaloezie is nachtburgemeester Godelieve Engbersen vreemd. Niet omwille van woningen, relaties of kinderen. Maar opeens was er afgunst. Toen de uitnodiging voor een evenement eind december niet voor Engbersen maar voor haar opvolger bestemd bleek.

door Bas Vermeer

Vanavond neemt de huidige nachtburgemeester van Tilburg na twee jaar afscheid. Door het naderende einde belandde Engbersen even in ‘een zwart gat’. Maar daar is ze zo goed als het kan weer uitgekrabbeld.
Burgemeesters als Louis Israël, Troy Titane, Cees van Raak en Zeus Hoenderop gingen haar voor. Engbersen, de eerste vrouwelijke nachtburgemeester van Tilburg maakt vandaag haar opvolger bekend.

Regeerperiode
Een terugblik op haar regeerperiode is als wandelen over een overvolle kermis, met veel indrukken, flitsen van zaken in de verte die nooit helemaal duidelijk worden.
In rap tempo gaat het over mannen die vrouwelijk leiderschap in zich hebben, moet de schrijver dezes een verhaal over een ezel lezen, wordt Obama erbij gehaald en gaat het over goedkope olie.
En dan weer over konijnen in de nacht.

Doldriest mag ze zijn. Maar ook vol energie, enthousiast.
„Mensen vragen wel eens of ik rustig kan zijn, maar ja hoor, thuis lig ik ook wel eens onder een fleecedekentje. En ik heb een meditatiekussen.” Met die kenmerkende gulle lach: „Nu ja. Daar kijk ik dan wel eens naar.”

Jules Deelder
Was ze een echte nachtburgemeester? Dat ligt aan de definitie van het ambt. Ze was het niet in de zin van de oervader der Nachtburgemeesters Jules Deelder.
„Ik gebruik geen harddrugs, bezocht geen clubs, was niet echt de stem van stappend Tilburg”, zegt ze. „Daar kreeg ik kritiek op. ‘Je bent geen nacht- maar een avondburgemeester’, hoorde ik dan. Dat deed soms wel pijn. Mijn invulling was juist meningen geven, over het cultuurbeleid bijvoorbeeld. Maar ook mensen met elkaar verbinden en initiatieven stimuleren.”

Powervrouwen
De hoofdonderwerpen van haar regeerperiode: duurzaamheid, vrouwelijk leiderschap en podia voor artiesten. Dat laatste overschaduwde andere onderwerpen afgelopen jaar tijdens de totstandkoming van Alle 013 Goed. Die cd met Tilburgse artiesten - van nieuw talent tot aan bekende namen in diverse genres - noemt ze als een van de mijlpalen van haar twee jaar. „Binnenkort gaan we met een deel van de artiesten naar Groningen, om daar Tilburg op de kaart te zetten. Hartstikke mooi toch.”

Ze is eveneens fier op de kleinere zaken: op lezingen over vrouwelijk seksualiteit en het taboe van de dood die ze organiseerde, de duurzame activiteiten als de vollemaanswandelingen en vegetarische eetinitiatieven tot aan het promoten van ‘powervrouwen’. In een reportage over haarzelf bijvoorbeeld, voor Omroep Tilburg.

Spijt
Slechts van één ding heeft ze spijt. Godelieve ‘consuminderen’ Engbersen was vastbesloten om twee jaar geen druppel alcohol aan te raken. „Onverstandig bij een functie waar je ook voor de camera’s moet verschijnen.” Maar dat plan sneuvelde al gauw. „Als ik dat had volgehouden was ik wel vet trots geweest. Maar ach.”

Dat haar opvolger een man is verklapt ze alvast. Vreemd genoeg, want van een vrouwelijke opvolger had ze juist de mond vol. „In mijn eigen netwerk waren er wel, maar die willen niet. Ik heb gezocht, maar misschien niet lang genoeg. Van een opvolger moet je toch helemaal zeker zijn dat ze het ook twee jaar blijft doen.”

Een sof vindt ze het niet, want het is een man met vrouwelijk leiderschap. Wat dat is? Dienstbaar, een verbinder. Minder ego, meer eco (lees: duurzaam). En met haar opvolger heeft ze al afgesproken dat diens opvolger democratisch wordt gekozen. Met - onder meer - Godelieve in de jury.

Ex-nachtburgemeester
Een verlenging van een ambt had ze in ieder geval niet gewild. „Het was een vrijwilligersbaan, maar een slopende. Je krijgt er geen cent voor, maar steekt er geld en ontzettend veel tijd in.”
Ze gaat zich meer op haar sociale leven richten, op haar vriend, op haar vriendinnenclub. Haar Facebook-burgemeesterspagina gaat op zwart, op persoonlijke titel gaat ze verder. Met alleen de mensen die ze ook echt kent. „Dan hoef ik niet meer overal mijn mening over te geven.”

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, nieuwe plannen liggen al klaar. Ze glimlacht: „Als een ex-nachtburgemeester kun je natuurlijk ook wel van alles voor elkaar boksen.”

Nee, Tilburg is nog lang niet van haar af. Ze zet haar kruisvaart voor duurzaamheid en vrouwelijk leiderschap voort. Zonder ratel, maar met die vlotte babbel, springend van idee naar idee.

Blogs